ZKV | Een buurt

SONY DSC
In 1932 geboren in het hete Nederlands Indië kwam ik als 15-jarige voor het eerst in contact met een Hollandse buurt en zijn dichte pluche cultuur. De bruine deuren waren gesloten, men ging niet zomaar bij elkaar naar binnen. Als ik bij de voor deur aanbelde, dan bleef ik op de stoep staan en deed ik mijn vraag. Zomaar bij etenstijd aan de deur komen was ongehoord. Onverwachts mee eten bestond niet, dat werd af gesproken, want er was precies zo veel gekookt als voor dat gezin nodig was. Gastvrijheid was een begrip, waar ik met verwondering naar gekeken heb, die was afgepast. Wilde ik mee doen, dan had ik me aan te passen… totdat ik ouder werd en mijn eigenheid durfde te laten zien. Mijn deur staat open, voor een ieder met goede bedoelingen, mijn huis is blauw geverfd met aan de buitenmuren allerlei eigen keramische kunstwerken, eigen aardewerken kabouters/vogels in de tuin, in een straat waar een ieder karre groen en room wit zijn huizen identiek schildert. En de buurt…schrok zich dood of dit wel mocht van de gemeente, toen ze het huis in blauw zagen veranderen. En nu jaren later… ben ik een ijkpunt in de nette straat geworden. Ben aangepast op een gepaste manier.

deze zkv werd ingezonden door Anne Janse