Wat is ‘voltooid leven’?

Rust - 4

Heb jij vrede met hoe jouw leven verloopt? Wanneer zou jouw leven voltooid zijn? Wat is dat eigenlijk ‘voltooid’?

“Ik pleit voor een nieuwe agenda voor de tweede levenshelft. We moeten niet pas over onze eindigheid nadenken als de dood nabij is. (…) Wij missen in het Westen een cultuur van goed ouder worden. De Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung vergelijkt het leven van de mens met de zon: opkomend in de ochtend, in de middag fel schijnend met een enorm bereik, en verzwakkend in de namiddag en avond. Jung zegt dan: ‘De namiddag moet een eigen zin en doel bezitten, en kan niet alleen een beklagenswaardig aanhangsel van de ochtend zijn.”
Joep Dohmen, Trouw 26.07.11

“Wie, geïnspireerd door de filosofie van de levenskunst, zorg draagt voor zichzelf en streeft naar een mooi leven, kan zich niet onttrekken aan de zorg voor een mooi eind aan dat leven.”
Gerard Kind, De mooiste dood. Filosofie van een welgekozen levenseinde.

Ouder worden gaat vanzelf, goed ouder worden is een kunst en gaat niet vanzelfsprekend. Met het leven omgaan is een kunst. Op deze middag onderzoek je je eigen vragen over ouder worden. In een kleine groep luisteren we naar elkaars verhalen en stellen we verdiepende vragen.

Deze bezinningsmiddag maakt deel uit van de cyclus Zinnig Oud:
8 februari Hoe wil ik oud worden?
15 februari Wat is ‘voltooid leven’?
22 februari Hoe wil ik grootouder zijn?

U moet zich voor elke middag apart inschrijven.

• € gratis (aangeboden door La Scuola in samenwerking met het landelijk platform Coalitie Van betekenis tot het einde)

• 15 februari, 13.30 – 16.00 uur | Nootdorp/Delft

• begeleiding (max. 6 deelnemers): Ria Pool Meeuwsen en Hans Bouman 

• aanmelden: graag naam, telefoonnummer en datum/onderwerp vermelden: lascuola@xs4all.nl

La Scuola werkt samen met het landelijk platform Coalitie Van Betekenis tot het Einde. Organisaties die deze Coalitie hebben gevormd zijn: Agora, Humanistisch Verbond, Unie KBO, PCOB, Reliëf, Vilans, NPV en VPTZ. Deze Coalitie wil zich inzetten om bewuster om te gaan met de laatste levensfase. Eén van de mogelijkheden om dit spreken te bevorderen is het – breed in onze samenleving en verspreid over het hele land – organiseren van zogenaamde ‘dialoogbijeenkomsten’.

Praktische filosofie (= levenskunst) is het vinden van ‘meesterschap’. Volwassen worden in je eigen leven, persoonlijke vorming. Filosofische zelfkennis is je gedachten leren kennen én onderzoeken, is je gedrag bijsturen naar een redelijk midden en daar verantwoordelijkheid voor nemen.