Vrijheid | Wat is echt van onszelf?

Vrijheid - 8

In hoeverre voelen we vrijheid van denken, ervaren en handelen? Welke ruimte nemen we daarbij in en hoe onderhouden we die? Is ons deze vrijheid genoeg of hebben wij de ruimtes van anderen nodig om onszelf te verstaan?
Vrijheid | Wat is echt van onszelf?

Voor ‘Vrijheid’ gebruikte Monica Schumacher ladekastje ‘Granny’s watching you’, samengesteld uit twee afgedankte meubels. In de lades houden twee grannies (uit de oma-serie van fotograaf Steven van Noort) in de gaten wat je er in stopt of uit haalt. Vraag jij nog wel eens om toestemming?

Dit jaar opent La Scuola de nieuwsbrieven met 1 woord uit de serie van 10. Vrijheid is deze maand het het woord. Lees verder onder Media>Nieuwsbrief.
Vrijheid maakt deel uit van de kaartenserie 10 Kanten. Lees verder…

Erik Pool schreef een essay over vrijheid en levenskunst: ‘Voel jij je vrij?‘:
Mensen delen het verlangen om in vrijheid de regie te voeren over het eigen leven. Maar hoe vrij zijn wij eigenlijk? Kunnen we doen wat we willen? Is er een vrije wil? In dit essay laat Erik Pool zien dat de moderne levenskunst het klassieke vrijheidsverlangen weer in het centrum van de aandacht zet. In zijn visie op levenskunst is de vrijheid van doen en denken een wezenlijk onderdeel van ‘het goede leven’. De moderne tijd lijkt ons veel vrijheden te bieden maar zet tegelijk onze vrijheid onder druk. Het vrije van de mens dwingt hem tot eigenstandige keuzes. Kunnen en willen we de verantwoordelijkheid voor ons doen en laten dragen? Hoe houden wij ons tegen de verdrukking in staande? Kan tegenslag ons iets leren over de betekenis van vrijheid?