Vrijheid van angst


Wat doe je als je vastgedraaid bent in je eigen gedachten, in een wirwar van gevoelens die gaan over afkeuring, onzekerheid en een gevoel van zelfverlies?

Ze kwam door de bittere kou voor een laatste gesprek. Anders dan anders begonnen we het gesprek met een anekdote waardoor we de slappe lach van kregen. (Wat is het toch heerlijk, dat we in de spreekkamer lach en tranen kunnen delen.) Ondertussen brandde bij mij het lampje: dit was een nieuwe start. Hier is iets gebeurd.
“De afgelopen weken kwamen veel dingen samen. Ik heb met mijn vriend gepraat – hij was verbaasd over wat ik doormaakte en hoe dat voelde – en ik heb geëxperimenteerd met dat lastige contact waar ik met je over sprak. Ik heb me anders opgesteld, andere vragen gesteld, anders contact gezocht.”

Tijdens onze gesprekken bleek ze een meester te zijn in het verbergen van zichzelf. Moeilijke momenten ging ze uit de weg. Persoonlijke grenzen leken niet te bestaan en de meeste aandacht ging uit naar wat er verkeerd ging. (Tenminste, in haar ogen verkeerd.) Voortdurend gaf ze aandacht aan haar persoonlijke mantra ‘ik doe het niet goed’.

Op dit moment is er een commercial op tv met de boodschap ‘YES is misschien wel het krachtigste woord op aarde’. Inderdaad. Als je JA tegen jezelf kan zeggen, met alles wat erbij hoort, dán pas kan het leven beginnen. Bevrijd worden van angsten, van gedachten over hoe het hoort en moet van de buitenwereld, van overgeleverde wijsheden uit onze jeugd. Van opvattingen die belemmeren in plaats van vrijheid geven. Is dat iets wat we herkennen?

Deze vrouw kwam tevoorschijn. “Ik ben wel streng voor mezelf he..?” Ook dit inzicht zal haar helpen om JA te zeggen. JA, tegen een mooi mens met prachtige kwaliteiten én met onvolkomenheden. Het is maar wat je wilt zien.

‘Vrijheid van angst’ zou een samenvatting van de hele filosofie van de mensheid kunnen zijn. Dag Hammarskjöld

Ria Pool Meeuwsen