We verwachten veel

leren we het goede?

“We leven in een wereld waarin er van alles van ons wordt verwacht. Van de maatschappij, van vrienden, van ouders, collega’s, partner… en niet in de laatste plaats van onszelf. Veel mensen zijn ontzettend hard aan het werk om grip te krijgen op zichzelf en op het leven. Door nog meer te presteren, te controleren, door alles zelf proberen op te lossen. Door te vluchten, in grapjes, verslaving, werk. Alles om maar niet de machteloosheid en vaak diepe angst te voelen die eronder ligt.

Hoe kun je, in een snel veranderende wereld waarin je vooral gepusht lijkt te worden om in volle snelheid mee te gaan, bij jezelf blijven? Het onbewuste mechanisme dat ons voortstuwt is sterk. Dat mechanisme is om ons heen en in onszelf. En zolang het onbewust blijft, ervaar je geen grip. Word je geleefd. Ergens besef je het wel, maar wat te doen?

Om je bewust te worden is het noodzakelijk om stil te staan. Alleen als je stilstaat, kun je echt zien. En voelen. Onderzoeken wie je bent en wat je wilt. Jezelf vragen stellen. Wat is belangrijk voor mij, wat zijn mijn waarden? Wat is mijn pad?
Het onderzoeken van mijn eigen pad loopt parallel aan het begeleiden van mensen naar hun eigen pad. Dat doe ik in mijn eigen praktijk én daarbuiten, in de maatschappij.

Toen La Scuola op mijn pad kwam, was er zoveel herkenning in ziens- en werkwijze, dat het voor mij als een heel vanzelfsprekende stap voelde om me bij het steunpunt aan te sluiten. Om verder te gaan met mijn eigen ontdekkingsreis en anderen te inspireren om het leven als een speeltuin te gaan ervaren, waarin van alles te ontdekken, leren en genieten valt.”

Heidi Vijverberg, sinds 01.01.2016 regionaal Steunpunt Levenskunst Den Haag