Theo Maasen en René Gude

Theo Maasen en René Gude in 24 uur met…

“Filosofie is niet een losgezongen activiteit die je los van de werkelijkheid kunt plegen, maar dat die uiteindelijk altijd ingegeven moet zijn door vragen die uit het leven komen. Er komen kwesties op. Over het algemeen kom je er met ervaring wel uit, maar soms lukt dat niet snel genoeg. Dan is het de moeite om afstand te nemen. Daar is filosofie interessant, omdat filosofie van dit alledaagse fenomeen dat je af en toe even uit het gebeuren stapt om er over na te denken, dat filosofie zorgt dat je daar de weg niet in kwijt raakt.”

Theo: “Je hebt emoties die zijn wild en krachtig, alleen ze hebben geen richtingsgevoel. Dat zijn de paarden voor de koets en je intellect is de koetsier die de emoties enigszins probeert te beteugelen en richting te geven.”
René: “Dat vind ik leuk, van dat beeld. Dat is van Plato. Inderdaad, zo’n beeld van een koetsje met twee van die knollen ervoor en zo’n lullige koetsier… die emoties zijn heel sterk, nog sterker dan het nagekomen verstand. De emoties zijn de motoren die alle vooruitgang bewerkstelligen en dat koetsiertje kan hooguit een beetje bijdingesen. Het aardige is dat die paarden ook alletwee alle kanten op willen – tegenstrijdige gevoelens. Die ene knol wil bij een club horen, je familie, collega’s, die wil gewoon bij een club horen, conformeren en individualiteit eigenlijk een beetje opgeven, en die andere knol wil juis er bovenuit steken. Die wil eer en roem.”