Terugblik 14 november

Ellen Pieters, academie voor levenskunst, Aanwijzingen voor het goede levenErik Pool, Aanwijzingen voor het goede leven
Vrijdag 14 november presenteerde uitgever Boom het boek van Erik Pool, ‘Aanwijzingen voor het goede leven, over levenskunst en de zoektocht naar zin’. Dit vond plaats in Delft tijdens het 5-jarig jubileumfeest van La Scuola waar Erik mede-oprichter van is.

Erik werkte hier de afgelopen jaren naar toe, geïnspireerd door de levensverhalen die met deelnemers en nieuwsbrieflezers in die 5 jaar zijn gedeeld. De hoofdthema’s van de moderne levenskunst zijn helder, logisch en in een persoonlijke stijl uitgewerkt. Bij de presentatie zei Erik: “Ik hoop dat de lezers bespeuren dat de aanwijzingen bereid zijn met levensechte ingrediënten. Een boek over het goede leven moet ruiken naar de versheid van het alledaagse bestaan. Een zelfonderzoek leidt altijd naar een inzicht dat je bij je draagt. Je komt tot de erkenning dat het inzicht van jezelf is én dat je er dáárom naar moet leven.” De gehele toespraak is hier te lezen en hier te bekijken.

Valentina Eleni, La Scuola, academie voor levenskunst_DSC3463

Het programma startte met een korte terugblik op 5 jaar La Scuola. Jos Kessels, filosoof, en Wouter van Gils, directeur/uitgever Boom, leidden de presentatie van het boek in. De liedkunst van Valentina Elèni, één van de beste singer-songwriters 2014 van het gelijknamige VARA-televisieprogramma, en de spreekkunst van Ellen Pieters verrijkten het programma. Zij droeg teksten uit het genoemde boek voor. Twee jonge mensen, Levi van Dijk en Laura Langeraar, ontvingen het eerste exemplaar.

“Het was voor mij echt een complete verassing dat Erik mij het eerste boek heeft overhandigd. De vraag wat ik voor hem beteken is daarmee meer dan volledig beantwoord. Erik kwam in zijn lezing naar voren, zoals ik hem ken. Met de nodige doordenkers. Daar zat de viering vol van. Het had een niveau om doordenkt te worden en nogmaals te doordenken. Levenskunst leent zich voor overdenking en hervorming. Hervorming van het eigen leven, hoe je met anderen leeft”, aldus Levi.

Aanwijzingen voor het goede levenErik en Ria Pool MeeuwsenJos GovaartsHenk Letschert