Zin in Nootdorp: Zorg ik goed voor mezelf?

In het groen van het Zuid-Hollandse dorp Nootdorp organiseren wij deze summerschool. Waar worstel jij mee, welke transitie maak jij door? Waaraan wil jij werken? Zorg jij goed voor jezelf?

Veelal leven we en staan we amper stil bij wat er wérkelijk toe doet, waar het écht om draait in leven en samenleven. Ongemerkt zijn we gaan leven. We hebben ons aangepast aan hoe het hoort of hoe het gaat. Als een windvaan waaien we mee, ongeacht uit welke hoek die komt.
Zijn we ons bewust van hoe we denken, voelen en handelen? Wie heeft ons geleerd het leven te leven? Tijd om aan de slag te gaan!

‘Wie zijn taal niet verzorgt, verzorgt zijn gedachten niet. En wie zijn gedachten niet verzorgt, laat zijn ziel in lompen lopen.’
uit: Alicja Gescinska: ‘Een soort van liefde’

Het leven leven begint met je zelf erkennen én de wil om te kennen. Filosofische zelfkennis is gedachten en emoties onderzoeken. Gedurende drie dagen gaan we onszelf meer en meer leren kennen. We werken aan onze eigen persoonlijke (coach)vraag, we delen verhalen, genieten de maaltijd en maken plezier. We zoeken samen door ontmoeting, opdrachten en socratische oefeningen.

We zijn allemaal kinderen van onze tijd. Het gaat erom dat we volwassenen van onze tijd worden.
Frank Lammers in Marx, een monoloog (2018)

Op loopafstand is er een klein hotel voor de mensen die van ver komen.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

• € 295 | inclusief lunch, koffie, thee, snoeperij en materiaal | door de werkgever betaald: € 590

• 5 en 6 augustus, 8 augustus, 10.00-16.00 uur | Nootdorp/Delft | max. 6 deelnemers

• begeleiding: Ria Pool Meeuwsen

• aanmelden (met naam, adres en telefoonnummer): lascuola@xs4all.nl

Reacties van deelnemers:

“Gesteund door je alerte maar tegelijk milde aanwezigheid en begeleiding heb ik een ontmoeting met mezelf in aanwezigheid van anderen ervaren. Een ontmoeting met een deel van mijzelf die ik niet mag. Dat resulteerde in een voornemen om voortaan milder te zijn, een moeilijke opdracht aan mijzelf. 
De ontmoeting met de socratische gesprekken was een eye opener voor wat heet ‘helder communiceren’.”

“De dagen heb ik als warm en liefdevol ervaren. ‘Thuis zijn’ is waar je jezelf kan en mag zijn. Intenser dan de vorige keren door de langere duur (drie dagen). Mijn dank aan jou voor de warme en professionele begeleiding en gastvrijheid.”

Over zelfbesef en verbonden-zijn:
‘In onze tijd ligt de nadruk sterk op autonomie en zelfredzaamheid. Daardoor zijn we het leven ook zo gaan ervaren: je moet het zelf goed doen, zelf alles voor elkaar boksen. Maar dat is volgens mij juist niet de essentie. Aan het besef van die diepere afhankelijkheid zitten ook spirituele en ethische aspecten. De ander is je andere helft, dus heb ik ook te maken met het kind met pijn in het buitenland of met die verwarde man op straat. Het hangt allemaal samen, we leven niet los van elkaar.’
Claartje Kruijff, de Volkskrant 15.10.18