Zelfkennis en zelfzorg

In het groen van het Zuid-Hollandse dorp Nootdorp organiseren wij deze summerschool. Met welke vraag worstel jij, waar wil jij aan werken? Ga je zo door? Zorg jij goed voor jezelf?

Veelal leven we en staan we amper stil bij wat er wérkelijk toe doet, waar het écht om draait in leven en samenleven. Ongemerkt zijn we gaan leven. We hebben ons aangepast aan hoe het hoort of hoe het gaat. Als een windvaan waaien we mee, ongeacht uit welke hoek die komt.
Zijn we ons bewust van ons denken, voelen en handelen? Wie heeft ons geleerd het leven te leven? Zorg jij goed voor jezelf? Tijd om aan de slag te gaan!

‘Wie zijn taal niet verzorgt, verzorgt zijn gedachten niet. En wie zijn gedachten niet verzorgt, laat zijn ziel in lompen lopen.’
uit: Alicja Gescinska: ‘Een soort van liefde’

Het leven leven begint met je zelf erkennen én de wil om te kennen. Filosofische zelfkennis is gedachten en emoties onderzoeken. Gedurende drie dagen gaan we onszelf meer en meer leren kennen. We versterken daarmee het fundament van ons bestaan, het besef van ons zelf in relatie tot de ander. We delen verhalen, genieten rijke maaltijden en maken plezier. We zoeken samen door opdrachten en socratische oefeningen, te beginnen met het formuleren van de vraag aan onszelf waarmee we deze drie dagen gaan werken. Ken uzelf, een zomerse ontmoeting.
Lees ook de bijbehorende brochure Ken uzelf

We zijn allemaal kinderen van onze tijd. Het gaat erom dat we volwassenen van onze tijd worden.
Frank Lammers in Marx, een monoloog (2018)

Op loopafstand is er een klein hotel voor de mensen die van ver komen.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

• € 295 | inclusief lunch, koffie, thee, snoeperij en begeleiding

• 2, 3 en 5 juli, 10.00-16.00 uur | Nootdorp/Delft | max. 6 deelnemers

• begeleiding: Ria Pool Meeuwsen

• aanmelden (met naam, adres en telefoonnumer): lascuola@xs4all.nl

Reacties van deelnemers:

“Gesteund door je alerte maar tegelijk milde aanwezigheid en begeleiding heb ik een ontmoeting met mezelf in aanwezigheid van anderen ervaren. Een ontmoeting met een deel van mijzelf die ik niet mag. Dat resulteerde in een voornemen om voortaan milder te zijn, een moeilijke opdracht aan mijzelf. 
De ontmoeting met de socratische gesprekken was een eye opener voor wat heet ‘helder communiceren’.”

“De dagen heb ik als warm en liefdevol ervaren. ‘Thuis zijn’ is waar je jezelf kan en mag zijn. Intenser dan de vorige keren door de langere duur (drie dagen). Mijn dank aan jou voor de warme en professionele begeleiding en gastvrijheid.”