Erik Pool heeft een gedegen boek geschreven waarin hij laat zien hoe het thema levenskunst geworteld is in onze humanistische traditie (van Socrates tot Dohmen). Hij vertaalt onze zoektocht naar zin in vragen van alledag in privé en werk. Zoals hoe een persoonlijke levensmoraal betekenis krijgt als moreelkompas, waar ook managers op worden uitgedaagd. Daarmee wordt het boek erg praktisch, waarbij – zoals het een goed managementboek betaamt – hij ook een verhelderend overzicht presenteert van ‘de zes facetten van sociale zelfzorg’ (pag.178). Dit model biedt in de taal die we kennen uit het domein van de persoonlijke ontwikkeling en de managementliteratuur, een compleet overzicht van onze zoekgebieden in het leven met ondersteunende vragen voor zelfonderzoek. Daarmee nodigt hij de lezer uit om terug te lezen, en nauwkeuriger zijn precies gekozen woordgebruik tot zich door te laten dringen. Want in die zin is het boek wel filosofisch in de oorspronkelijke betekenis: het geeft stof tot na-denken, tot over-denken, en tot een goed gesprek. Kortom voor een rustige avond, zondagmorgen of bezoek aan een vriend of vriendin.
Het boek bestaat tussen proloog en epiloog – die het zoeken naar zin behandelen – uit vijf hoofdstukken, waarbij het eerste de levenskunst als zodanig bespreekt. Pool maakt de complexiteit en spiritualiteit van het thema voor veel lezers daarin transparant en hanteerbaar. De hoofdstukken twee, drie en vier gaan daarna in op de drie centrale draaipunten van wat voor hem levenskunst is: (1) de ongewoonheid van het alledaagse; (2) het optimisme van de vrijheid; en (3) de ontplooiing van jezelf. Hij sluit af met het hoofdstuk ‘De zes facetten van sociale zorg’, met daarin de staalkaart van de domeinen en vragen die de moeite waard zijn om serieus bij stil te staan. En echt aandacht aan te geven. Dat is op zichzelf al een kunst.
Met ‘Aanwijzingen voor het goede leven’ voegt Erik Pool iets wezenlijks toe aan de boeken op dit gebied: namelijk verband en samenhang. Waardoor het ook interessant is voor mensen die gewend zijn zich onder te dompelen in managementliteratuur, persoonlijke ontwikkeling, psychologie & leiderschap, spiritualiteit en zelfs filosofie.
DhianSioeLieXS,
Wageningen