Socrates op straat

Roeland Ten Napel
door Roeland Ten Napel, lid van het Gilde Filosofisch Practici

Wat een mooie ervaring en ik kan me goed voorstellen dat Socrates niets liever deed dan mensen aanspreken en vragen stelde aan de voorbijgangers. De centrale kwestie ‘Wat is het goede leven” werd op verschillende wijzen gedeeld.

Een echtpaar met als levensmotto ‘Onder de mensen’ vertelde onder meer dat 50 jaar marktkoopman je jong houdt en je alle soorten en maten mensen bent tegengekomen. Na een ziekbed is hij weer helemaal okay en de liefde wordt op dat moment ervaren met zijn vrouw. Als marktkoopman wilde hij nog wel even checken of dit gepubliceerd werd, want dan werd er wel een betaling verwacht. Gearmd en liefdevol vervolgden ze hun weg.

Een jongedame van 17 lentes bekeek me wat wantrouwend. Maar na korte tijd vertelde ze dat ze nu haar hart volgde en de mode bestudeert met als ambitie om later hierin zelf te gaan ondernemen. Voorheen had ze wat meer de wensen van haar ouders gevolgd, nu was ze blijer. Ze stond op haar vriendinnen te wachten.

Twee theologen gingen met me in gesprek, ze waren op meer manieren met elkaar verbonden, als collega’s, als partners en samen als onderzoekers wat de filosofie inhoudt. Hun liefde en betrokkenheid voor jonge mensen in het schoolveld, inspireerde ze en verwarde ze. Is de jeugd nog wel zo ambitieus, geven ze niet te snel op? De zin van het leven werd al pratend verzet naar de Zin in het leven.

En wat fijn om zoveel Duitse mensen te treffen, het lijkt wel of de filosofie toch onderdel uitmaakt van het collectieve denken van onze buren. Het echtpaar nam de tijd en de liefde werd verbonden met de vrijheid voor elkaar. Zo werden liefde en vrijheid onderzocht en ervaren met elkaar op dat moment. Zu Hause is wat anders dan de Heimat, Heimat is waar we zijn en waar we ons goed voelen met elkaar. Het Goede Leven.

Een korte impressie van een prachtig initiatief tijdens het Festival van het goede leven op 15 en 16 april in Twente. In het centrum van Enschede liepen filosofisch practici rond met dampende koffie en nieuwsgierige vragen. Ze deden wat de Griekse wijsgeer Socrates in het klassieke Athene deed: op straat in gesprek gaan over het goede leven en persoonlijke keuzes. Filosofisch practici zijn professionals die filosofische gesprekken voeren (werk- en levensvragen). Ze hebben zich verenigd in een eigen Gilde. In Enschede waren aanwezig Hans Vonk, Roeland Ten Napel, Maud Dahmen en Erik Pool.