Schrijf jouw Zeer Korte Verhaal

huisje, monica schumacher, la scuola, academie voor levenskunst
We zijn op zoek naar geschreven Zeer Korte Verhalen over ‘nabuurschap’. Wat is jouw verhaal? We plaatsen verhalen op onze website en/of in onze nieuwsbrief en/of op onze social media-pagina’s. Laat van je horen en schrijf jouw Zeer Korte Verhaal (ZKV) over wat het voor jou betekent om inwoner van een stad, dorp, buurt of straat te zijn. Een ZKV is een persoonlijke ervaring, een gebeurtenis of herinnering, in de ik-vorm geschreven. Klein en alledaags.

Uit de verhalen die A.L. Snijders, naamgever van het ZKV-genre, zelf vertelt tijdens lezingen en optredens, kun je opmaken dat hij een ZKV geslaagd vindt als het verhaal kort is en associatief geschreven, zonder overbodige uitleg. Hij brengt vaak een specifieke gebeurtenis, bijvoorbeeld een toevallige ontmoeting, met een herinnering samen in een ZKV. Over A.L. Snijders zei schrijver Tommy Wieringa: ‘Met uiterste precisie schildert Snijders, de meester van het éénharig penseel, de wereld in kleine taferelen.’

Stuur je ZKV met het thema ‘nabuurschap’ in maximaal 350 woorden naar welkom@academievoorlevenskunst.nl Of volg eerst de ZKV-workshop die Margriet van Bebber organiseert op 30 januari 2016. Meer informatie lees je op onze website. Het ligt in de bedoeling om tijdens de jaaropening 2016-2017 enkele schrijvers aan het woord te laten.

Lees hier het interview met A. L. Snijders door Helena Hoogenkamp en Bart Verbunt: http://hardhoofd.com/2011/04/27/a-l-snijders-interview/

illustratie: kunst van Monica Schumacher: ‘Huisvlijt’. Elk huisje is uniek en heeft een eigen huisnummer. Gemaakt van sloophout en resthout. Het hout is afkomstig van woningafbraak of woningbouw.

De biografische werkelijkheid is altijd anders en meer dan het geheel aan feiten’, schreef Hannah Arendt. En dit meer kon volgens haar alleen in verhalen tot uitdrukking worden gebracht. (…) Hoe de feiten geselecteerd en weergegeven worden onthult wie de verteller is. Daarom luidt het beste antwoord op de vraag ‘wie ben je?’ nog altijd: ‘sta me toe een verhaal te vertellen’.
Joke Hermsen, Kairos, een nieuwe bevlogenheid. Hannah Arendt is een Duits-Joodse filosoof (1906-1975).