Ria Pool Meeuwsen

Ria Pool Meeuwsen is zakelijk leider van La Scuola. Met een klein team organiseert ze activiteiten voor persoonlijke en publieke bezinning op werk en leven (praktische filosofie: zelfdenken en zingeving). Ze begeleidt als praktisch filosoof kleine groepen, maar ook individuen wanneer de levensvragen te privé zijn om in een groep te bespreken.

Dankzij haar opleidingen en ervaring als coach, geestelijk verzorger, praktisch filosoof en die van leidinggevende is Ria breed georiënteerd. Voordat ze haar eigen bedrijf begon, heeft ze 30 jaar in verschillende functies op de werkvloer gestaan. mm

Haar visie op begeleiden, dat al vroeg in haar loopbaan begon, is dat ze te gast is in het leven van een ander en dat niemand kan zeggen hoe een ander moet leven. Vanuit een socratische, vragende houding laat ze mensen hun eigen weg zoeken. Ze blijft ernaast staan én zoekt mee, zodat nieuwe gedachten ontstaan én praktisch vertaald worden naar het leven van alledag.

“Levenservaringen hebben mij geleerd om na vallen weer op te staan. Niet de schuld bij een ander leggen, maar zelf aan de slag gaan. Wie anders dan ik is verantwoordelijk voor mijn denken, voelen en doen? Zo heb ik mijn eigen vorm gevonden, mijn stem. Vanuit het vertrouwen dat ik bewust leef en uit goede intenties handel durf ik mezelf te laten zien.
Ik leef vanuit een optimistisch mensbeeld. Ik geloof in het verlangen van mensen om mens te worden, om zich te ontplooien, binnen de mogelijkheden die ieder mens heeft. In mijn werk beweeg ik mee, zoek ik mee vanuit vertrouwen dat de ander zijn eigen antwoorden ontdekt. Daarnaast ben ik doortastend en concreet, zodat we de dagelijkse realiteit niet uit het oog verliezen. Denkbeelden zijn dromen als ze ons niet tot handelen aanzetten.”

reacties van klanten/deelnemers:
‘In situaties van groot verdriet of ongemak kom je er vaak zelf niet uit. Gedachten en gevoelens schieten alle kanten op. Fijn dat je een tijdje meeliep en die soms zware kluwe samen ontwarde. Het leeft nu zoveel lichter.’

‘Wat kan jij scherp luisteren, je neemt me echt serieus. Jouw zachte manieren begeleiden lijkt daarmee in contrast, maar het zijn twee kanten die jouw begeleiding zo bijzonder maken.’

‘Wil je me helpen om uit deze situatie te komen? Ik heb gemerkt dat jij mij écht ziet.’

CV
Na jarenlang verschillende functies te hebben bekleed in de wereld van de communicatie werkt Ria sinds 2006 als gecertificeerd jobcoach/praktisch filosoof en sinds 2009 als zakelijk leider van La Scuola. Haar leven en werk, en haar opleidingen – theologie, communicatie, begeleidingskunde, maar ook filosofische opleidingen – hebben Ria gevormd tot wie ze nu is. Aan de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden volgde Ria verschillende summerschools en de beroepsopleidingen ‘Filosoferen met kinderen en jongeren’ en ‘Visieontwikkeling in organisaties’. Bij Hans Bolten en Krystof van Rossem volgde ze de opleiding ‘Socratisch gespreksleider’. Recentelijk volgde ze de opleiding Integrale verlies- en rouwbegeleiding.

Naast haar werk is ze als oprichter/vrijwilliger van www.DelftseBuur.nl actief in vluchtelingenbegeleiding en filosofeert ze met gedetineerden in de gevangenis. Ria verzorgt al 25 jaar trouw- en afscheidsceremonieën samen met het Humanistisch Verbond: ‘Hoe willen wij het leven vieren?’

foto: Paola de Bruijn/Renze Koenes