Peter Schmitz | Ellecom


Niets zo vervelend als een knellende vraag of dilemma. Het probleem dat op je schouders blijft drukken. Die knoop in je maag die maar niet gehakt wordt. Je hikt tegen iets aan en je wordt daar niet vrolijker van.

Er zijn ook vragen die in beweging zetten, die lasten van schouders doen vallen, die de deur openen en op weg helpen. Dat is de goede vraag.

Mijn motto: een goede vraag levert meer op dan het beste antwoord.

Denkkracht.nl, maar jij doet het denkwerk

Eigenlijk is de naam van mijn filosofische praktijk fout gekozen. Een meer correcte naam zou: vraagkracht.nl zijn geweest. Jij als bezoeker zult immers het echte denkwerk verrichten. Ik luister met open oor en zonder oordeel naar jouw verhaal. Als filosofisch consulent stel ik vooral vragen.

Door mijn vragen probeer ik jou over de ‘achterkant’ van jouw verhaal na te laten denken. Wat zijn jouw denkpatronen die de knoop gelegd hebben? Welke gedachten houden het ontwarren tegen? Welke mogelijkheden zijn niet tot een synthese te brengen?

Uiteindelijk – en dat kan soms al na één gesprek, soms zijn er meer nodig – stel jij zélf de goede, de ‘verlossende’ vraag. De knoop lost op, er valt een last van je schouders, de deur gaat open. En kun je verder op weg met blij gemoed.

Levenskunst is in mijn ogen: op het juiste moment de goede vraag stellen

Over levenskunst zijn hele boeken vol geschreven en er wordt binnen allerlei kaders over gesproken. Niet alleen de filosofische. Maar als je het hebt over mijn praktijk en het Steunpunt levenskunst, dan kom je een heel eind met deze korte “definitie”. De ‘grap’ is dat je binnenkomt met een vraag en weggaat met een vraag. Maar de eerste vraag zette je klem, de tweede zet je in beweging. Ofwel, brengt je weer tot leven. Dat is ook een kunst.

Tenslotte nog dit:
– Ik neem ieder dilemma/vraag serieus, maar probeer die wel lichtvoetig te benaderen.
– Ik luister goed, ben rustig, denk na over wat je zegt. En stel vragen, maar heb de wijsheid  niet in pacht.
Ik weet best wel wat van filosofie, heb het nodige gelezen, maar weet lang niet alles. Het grappige is dat ik kennis vroeger heel belangrijk vond, maar nu steeds minder. Het gaat er veel meer om wat je met je kennis en inzichten doet. En of je daar blij van wordt. Zo bezien is het leven nog zo moeilijk niet. Maar als je dat even niet meer ziet, help ik je graag weer op weg.

www.denkkracht.nl
06 2312 7053