Hebben we al meer gemeenschapsgevoel? Ziet u al een nieuw wij ontstaan?
“Ik houd meer van het woord netwerk dan van gemeenschap. Gemeenschap heeft de associatie van een vaste plek. Dat past niet past bij de hoeveelheid transities die de hedendaagse mens maakt. De socioloog Zygmunt Bauman heeft het in dit verband over lichte gemeenschappen. We sluiten ons net zo gemakkelijk bij een gemeenschap aan als dat we deze weer verlaten. We zijn onderdeel van netwerken. Ook al zijn we niet op één plek, toch kunnen we ons met elkaar verbonden voelen. Digitale media helpen daarbij, maar ook het gemak waarmee je over de wereld kunt reizen. Dat geldt vooral voor westerse mensen, maar ik verwacht dat meer mensen vaker de mogelijkheid krijgen om te reizen. We worden een nog veel meer migrerende, of nomadische, soort dan we nu al zijn. We zijn knopen in een netwerk en het is belangrijk om dat netwerk steeds te onderhouden.
Welke filosoof inspireert u het meest bij het nadenken over de samenleving?
“De Franse filosoof Michel Foucault. Hij maakt je bewust van hoezeer je een kind bent van je eigen tijd en gevormd wordt door de gangbare machtspatronen en manieren van spreken. De alertheid die hij mij bijbrengt vind ik heel belangrijk om vast te houden. We moeten ons steeds opnieuw realiseren: ‘Wat maakt mij tot wie ik ben?’”
Deze citaten zijn afkomstig uit een interview met Marli Huijer, Denker des Vaderlands in NieuwWij.
De illustratie is werk van Angelica Dass Humanae. We praten over ‘witte’ en ‘zwarte’ mensen. Zij wil onze diversiteit vastleggen in Pantone-kleuren.