Levenskunst in Twente

Levenskunst in Twente, La Scuola

La Scuola is dit voorjaar ook in Twente!

Het Festival van het goede leven – leef bewust, leef samen – wordt op 15 en 16 april 2016 georganiseerd door het samenwerkingscollectief Levenskunst in Twente. Een festival voor cultuur, filosofie en bezinning: www.levenskunstintwente.nl

In het weekend van 28 en 29 mei organiseert La Scuola ‘Zin in Twente’:
zaterdag
11.00-13.00 uur Doodgewoon in Twente, dialoog
18.30-21.30 uur Dinergesprek
zondag
11.00-15.00 uur Brunchen met Socrates.
Lees verder…

Festival van het goede leven
Films met inhoud én inleiding, filosofisch café, boekpresentaties, stadswandeling, cursus schrijven voor levensgenieters, museale bezinning met Paola de Bruijn (zie Zin in kunst), sing-in en ‘filosoferend eten’ (zgn. Symposium) staan op het programma dat zich afspeelt in Enschede, in het centrum en de wijk Roombeek. Het festival opent op vrijdagavond feestelijk met o.a. de Nederlandse premiere van de korte non-fictie-film Abbraccio van Jeroen Pool, gevolgd door een inleiding van Dick Kleinlugtenbelt op de docu-film Spinoza, een vrije denker. Het programma eindigt zaterdagmiddag met een maatschappijkritisch concert van het Festivalkoor, waarin halverwege de Hannah Arendt Vertelling wordt verzorgd door een inspirerende spreker met een persoonlijk en maatschappelijk verhaal.

‘wie op zoek is naar de waarheid, moet wel durven twijfelen’
Trouw – mediapartner festival van het goede leven

De Hannah Arendt Vertelling is een verhaal over leven en samenleven, hét thema van deze Duits-Amerikaanse denker en activist, naar wie de vertelling wordt genoemd. Een ‘verteller’ spreekt uit persoonlijke ervaring over het belang van spreken, luisteren, onderzoek, samen leven en samen werken om een goed leven in een vredige, rechtvaardige maatschappij te kunnen ‘waar-maken’.
De Hannah Arendt Verteller doneert, aan het slot van de vertelling, de opbrengst van de te houden ‘collecte’ aan het maatschappelijk initiatief dat hij of zij een warm hart toedraagt – en ondersteuning verdient. Omdat goed samenleven harde werkers nodig heeft.
La Scuola deelt Arendts analyse en appèl en heeft daarom het initiatief tot de Hannah Arendt Vertelling genomen. Wie ben ik, hoe wil ik goed leven en samenleven is vanaf de oprichting in 2009 al de kernvraag die La Scuola zichzelf en haar deelnemers aan activiteiten stelt. Deze tijd vraagt een heldere stem.

‘Het goede leven’ is een klassieke uitdrukking uit de oude tijd. Misschien zouden we nu van ‘geluk’ spreken, of van een gelukt leven. Het ideaal van ‘het goede leven’ lijkt vaak ver weg, maar een brandende kwestie of een belangrijke ontwikkeling in je eigen leven kun je wel degelijk gebruiken om je eigen bestaan de impuls te geven die je nodig hebt. Twente raakt het goede leven.

Het leven is goed, in Twente. Tijd om te ontdekken?!

Met dank aan onze partners Levenskunst in Twente: Cinementaal en Volksuniversiteit Enschede, aan onze mediapartners: JE Communicatie, ISVW, dagblad Trouw, Zinmail, Zinweb en Volzin, en aan het comité van aanbeveling: Dick Kleinlugtenbelt, Joep Dohmen, Joke Hermsen, Herman Finkers, Jan Walburg, Arnoud Odding, Onno van Veldhuizen en de Jan Willem de Vriend.