Lefje | Zorgzaam kiezen

SONY DSC

Tijdens ons gesprek gingen we denkbeeldig voor de schoenenkast staan: “Welke schoenen zorgen goed voor jou?” “De bergschoenen omdat ze mij stabiliteit geven en mij in de natuur brengen. Die rode omdat ze mij vrouwelijkheid geven.” We stonden voor  de kledingkast: “De kleding uit de tijd dat ik wat kilo’s minder had gapen me aan. Op dit moment zorgt dat niet goed voor mij.” Ze besloot een koffer te pakken om de kleding op te ruimen. Ook de woonkamer kreeg denkbeeldig een beurt, een kleine verandering was genoeg. De logeerkamer werd fundamenteler aangepakt. Dat zal binnenkort geen opslagruimte meer zijn.

‘Zorg jij goed voor mij, op dit moment?’ Heb jij deze vraag wel eens gesteld, denkbeeldig, aan materiële zaken, maar ook aan mensen om je heen: ‘Vriend, zorgt jouw aanwezigheid goed voor mij op dit moment of is er iets waarin ik me belast voel en zo ja wat is dat dan? Wat heb ik daarin te doen?’.

Niet alles zal altijd helemaal 100% ‘goed’ zijn – en wat jij daaronder verstaat, wat je daarbij ervaart, dat weet alleen jij. Vertrouw op de keuze in dit moment, omdat je het te doen hebt met de gedachten van dit moment. Het is het enige dat je hebt en het is voor nu voldoende. De vraag ‘Zorg dit goed voor mij?’ maakt je ervan bewust, dat alleen jij dit kan vaststellen. Wat heb je nodig en wat niet meer? Wat verlicht jouw leven en wat belast jouw leven? Wat laat je en wat omarm je?
Met het bewustzijn van dit moment kies je dus voor de vormgeving van jouw leven en samenleven, in vrijheid. Een spannende onderneming dat wel, want kiezen is spannend. (Wel of niet voor rode schoenen kiezen is dan nog het makkelijkst.) Bij kiezen voel je immers heel direct dat je de volle verantwoordelijkheid hebt om die keuze te maken. Die kun je nooit bij een ander neerleggen. Kiezen is 100% voor jezelf gaan staan, is goed voor jezelf zorgen.

Zorgzaam met jezelf 2014 in stappen, dat is toch een prachtig voornemen?!

Op 10 januari verzorgt La Scuola de workshop ‘Zorg jij goed voor jezelf?’, over levenskunst en zelfzorg.