Lefje | Onderweg – maar waarheen?

de koepel in het klooster van Wittem
‘Soms ben ik in mijn eigen huis. Dan zit ik thuis, op mijn bank en dan denk ik: ik wil naar huis.’

Dit citaat van fotograaf Erwin Olaf is afkomstig uit de documentaire die Michiel van Erp over hem maakte. Schrijver Arjen Lubach: “Een hartverscheurend citaat. ‘Naar huis’ – daar zit alles in. Nostalgie, een verlangen naar het thuis van vroeger, waar je de deur achter je kon dichtslaan om je af te sluiten van de buitenwereld. Maar het staat ook voor het gevoel dat alle mensen hebben: dat het leven, of het geluk, of de liefde, altijd ergens anders is. Het idee dat het niet hier en nu is, nooit.” [Arjen Lubach over ‘Het geluk ligt eeuwig elders’ De Volkskrant | 19.10.12]

Als mens lijken we voortdurend onderweg. Ergens aan de horizon gloort een beeld van volmaakt geluk, wat dat woord ook moge betekenen. We lijken als mens een idee te hebben van dat wat volmaakt is. Alsof we het ooit hebben meegemaakt, het paradijs. Zou dat beeld ons op weg sturen naar dat wat er is … maar ook weer niet?