Lefje | 2014

moeder en kind

‘Op 30 december heb ik in de Kruidvat, leunend op een stapel boodschappenmandjes in de hoek, gehoord dat mijn eerste kleinkind geboren is!’

Met deze zin kondigde mijn vriendin de geboorte van haar kleinzoon aan. In het alledaagse ontving ze het wonder. Even daarna las ik in Trouw een artikel over het feest van Driekoningen, 6 januari, het bijbelverhaal van de geboorte van Jezus en het bezoek van drie wijze mannen, de drie koningen. De eerste bezoekers van de kribbe echter waren de minst geleerde mensen: herders. ‘God laat zich vinden door eenvoudige mensen,’ schreef de auteur.

Het is niet mijn bedoeling om hier een discussie te starten over het wel of niet bestaan van God. Met welk beeld we van God ook leven, de aankondiging van de geboorte van de kleinzoon, het verhaal uit Trouw, het zijn voor mij verhalen over dat wat zich laat zien in het alledaagse: het wonder, schoonheid, liefde… Maar soms is het zo moeilijk, zijn we zo bezet door gedachten en emoties om dat te kunnen zien, om het te vinden. Vanuit verwondering onbeschroomd, onbelast kijken naar dat wat gebeurt, wat zou ons dat veel brengen in dit nieuwe jaar.