Kralenspel


Afgelopen jaren bood La Scuola de cursusdag Kralenspel, een socratische methode aan. Het is een methode voor het onderzoeken van lastige vragen die mensen en groepen bezighouden.

De naam, het ‘kralenspel’, doet vermoeden dat het een speelse manier van doen aanreikt. Dat kan het ook zeker zijn maar is het doorgaans niet.
De essentie van deze socratische methode is dat een persoon, een duo of een kleine groep er op een gestructureerde manier een gesprek mee kan voeren (met anderen of met zichzelf) of een werksessie mee kan vormgeven, waarmee de oppervlakkigheid van een gesprek of teamsessie wordt doorbroken. De spelers worden verleid de diepte in te gaan. Dat kan speels gaan maar is ook altijd bloedserieus. Het spel leent zich dus niet voor alle onderwerpen en voor elke setting. De spelers moeten bereid zijn, de wil hebben, om iets wat hen werkelijk bezighoudt goed te doorgronden. Bijvoorbeeld de voortdurende spanning in het team waarin men samenwerkt. Of de hardnekkige radeloosheid in het maken van een keus voor de volgende carrièrestap. Of de al te vurige passie voor een ideaal waardoor het niet goed lukt om er concreet handen en voeten aan te geven. Of de grimmigheid waarmee het eigen huwelijk het persoonlijk geluk in de weg zit. Of de uitputting die op de werkvloer toeslaat onder te veel medewerkers. Of de diepe overtuiging dat het aanstaande beleidsproces deze keer wèl goed moet gaan. Elke kwestie leent zich voor een kralenspelonderzoek, op één voorwaarde: het moet werkelijk ergens over gaan.

Jos Kessels, een Amsterdamse filosoof en organisatie-adviseur, is de grondlegger van het Kralenspel. Hij putte uit de rijke traditie van de wijsbegeerte en maakte de vertaalslag naar organisatie-, werk- en levensvragen van nu. Jos bouwt voort op de grondpatronen van het socratisch gesprek, een inmiddels bekende vorm van gespreksvoering over onderwerpen die aandacht verdienen.

Voor een kennismaking met het kralenspel, met de rijkheid aan invalshoeken, maar ook met het oefenen van het stellen van goede, heldere, compacte vragen, met de kunst van het vragenstellen, verwijzen we je door naar de ISVW, waar Luuk Stegmann en Jan-Ewout Ruiter de opleiding Visieontwikkeling in organisaties aanbieden, gebaseerd op het kralenspel.

Een vrije zaterdag en je dan zetten aan het Kralenspel. Voorafgaand aan deze dag heb ik er in vele gesprekken met Erik kennis mee mogen maken en zelf een keer aan deelgenomen en een Kralenspel geleid voor een hotelorganisatie. Het mooie is dat de verschillende niveaus jezelf helpen om een onderzoek verder te verdiepen. De begeleiding was inspirerend en helder, de verzorging was uitstekend, de tussentijdse gesprekken met mede deelnemers verrijkend en hadden een meerwaarde. Oh ja, ik ben weer achter een paar belangrijke zaken gekomen en op deze manier geeft het Kralenspel visie en energie! | Roeland Ten napel, trainer, coach, filosofisch practicus

Tijdens een rijkgevulde dag introduceert Erik het kralenspel, een onderzoeksmethode voor lastige vraagstukken, op basis van een idee van Jos Kessels. 
Erik maakt de methode inzichtelijk met een heldere uitleg, verwijzingen naar oude filosofen, en met poëzie. 
Dat klinkt zweverig, en dat is het absoluut niet. De methode is zeer praktisch en de aanwijzingen van Erik helpen bij het dóórdenken. 
Aan te raden voor beginners in de filosofie, en gevorderden. Ik heb werkelijk genoten. Het smaakt naar zoveel meer.| een deelnemer

Zaterdag 10 november deelgenomen aan een boeiende en inspirerende cursusdag ‘kralenspel’ bij La Scuola en verzorgd door Erik Pool.
Het kralenspel is een alternatieve wijze van socratische (groeps)gespreksvoering. Naast het klassieke socratische gesprek volgens het zogenaamde ‘zandloper’ model, biedt het kralenspel een andere mogelijkheid om een kwestie die van belang is, privé of in een organisatie, gezamenlijk te onderzoeken. Scherpe vragen om tegen het licht te houden, niet om tot een praktische oplossing te komen van gerezen problemen, maar om inzichten te verwerven in hetgeen er echt toe doet.
Een heel mooie, leerzame dag, met een bijzonder hartelijke begeleiding door Ria en Erik. | Hans Vonk, Filosofische Praktijk Amsterdam

Afgelopen weekend deed zich een persoonlijke situatie voor die mij aanleiding gaf om te oefenen met het kralenspel waarin ik een week eerder een training voor professionals volgde bij La Scuola. Het was intensief, die training onder leiding van Erik Pool. Intensief en effectief. Ik was vooraf nog niet bekend met de methodiek en een week later zat het er nog zo geheid in dat ik aan mijn echtgenote heb kunnen uitleggen hoe het werkt en het samen met haar vruchtbaar heb kunnen toepassen op mijn situatie van dat moment. Als ik het wel heb, waren we met 8 trainees aanwezig. Ieder van ons nam uiteraard een eigen achtergrond en eigen vragen mee. Erik speelde adequaat in op al die variabelen en kon de lesstof steeds gedifferentieerd toepassen. Ik denk er hard over om de trainingsdag in februari nog een keer te volgen.
Naast het uitstekende docentschap van Erik kwam de hoge kwaliteit tot stand door de gastvrijheid die de locatie van La Scuola in Nootdorp uitstraalt en de uitstekende verzorging van alle randvoorwaarden, zoals eten en drinken. In alle opzichten een aanrader!
Jan van der Mooren – filosoof, leraar Levensbeschouwing en beginnend filosofisch practicus –