Erik doet een bekentenis na een nacht wakker liggen.
‘Misschien laat ik me door Gerards vragen iets teveel in de positie zetten van iemand die weet hoe ‘het’ allemaal in elkaar zit. Al bij Aflevering 1 (en in het boek bij de Proloog) heb ik een uitspraak van Socrates als motto gebruikt om niet alleen de luisteraar en de lezer, maar ook mezelf eraan te blijven herinneren dat het een ware kunst is, “een wetenschap” zegt Socrates, om vast te stellen bij wie je te rade moet gaan voor wijze antwoorden op vragen over het goede leven. Het heeft er alle schijn van dat ik mezelf in de positie heb gebracht om degene te zijn waar Socrates naar op zoek is. Het moet niet gekker worden. Ik lig te woelen in bed.’
De achterkant van een vertelling
Er is evenwel ook van alles gebeurd dat niet door de microfoon werd opgevangen, of waar we gewoonweg niet over spraken. Over al die dingen gaat De achterkant van een vertelling. Bij elke radiovertelling vind je reisgegevens, achtergronden en onderstromen. Ze bieden een verhelderend inkijkje, een blik achter de schermen. Ze vertellen het niet-vertelde verhaal dat toch gehoord wil worden: intermezzo (pdf) of als worddocument.
In april, de maand van de filosofie, startte La Scuola met de publicatie van een bijzonder project: de gratis te beluisteren ‘Radiovertelling over het goede leven’, geïnspireerd door het boek ‘Aanwijzingen voor het goede leven’. De serie is bedoeld voor iedereen die van luisteren houdt of het boek niet kan lezen en de 7-delige pelgrimage wil meemaken van twee vrienden op zoek naar het goede leven. Erik Pool nodigde mediamaker Gerard Oonk uit voor een driedaagse reis naar Zuid-Limburg. De thema’s van de zeven boekhoofdstukken bepalen het reisschema en de inhoud van de gesprekken. Ellen Pieters laat de luisteraar over hun schouders meekijken en leest filosofische citaten en passages voor uit het boek.