Hoe wil ik oud worden?


Ouder worden gaat vanzelf, goed ouder worden is een kunst. Met het klimmen van de jaren groeit ook het aantal ervaringen. Positieve maar, voor niemand uitgezonderd, ook negatieve en verdrietige ervaringen. Hoe je kijk daarnaar, wat doe je met die ervaringen en wat doen ze met jou? Ontwikkel je nieuwe levensvreugde en energie of leiden de ervaringen tot bitterheid en angst? Helpen de ervaringen om goed ouder en wijzer te worden?

‘Het leven moet vooruit geleefd worden en kan pas achteraf begrepen worden.’
Kierkegaard

Met het leven omgaan is een kunst. Op deze middag onderzoek  je je eigen vragen over ouder worden. In een kleine groep luisteren we naar elkaars verhalen en stellen we verdiepende vragen.

Deze bezinningsmiddag maakt deel uit van de cyclus Zinnig Oud:
8 februari Hoe wil ik oud worden?
15 februari Wat is ‘voltooid leven’?
22 februari Hoe wil ik grootouder zijn?

U moet zich voor elke middag apart inschrijven.

• € gratis (aangeboden door La Scuola in samenwerking met het landelijk platform Coalitie Van betekenis tot het einde)

• vrijdag 8 februari | 13.30-16.30 uur | Nootdorp/Delft

• begeleiding (max. 6 deelnemers): Ria Pool Meeuwsen en Hans Bouman 

• aanmelden: graag naam, telefoonnummer en datum/onderwerp vermelden: lascuola@xs4all.nl

La Scuola werkt samen met het landelijk platform Coalitie Van betekenis tot het einde. Organisaties die deze Coalitie hebben gevormd zijn: Agora, Humanistisch Verbond, Unie KBO, PCOB, Reliëf, Vilans, NPV en VPTZ. Deze Coalitie wil zich inzetten om bewuster om te gaan met de laatste levensfase. Eén van de mogelijkheden om dit spreken te bevorderen is het – breed in onze samenleving en verspreid over het hele land – organiseren van zogenaamde ‘dialoogbijeenkomsten’.

Praktische filosofie (= levenskunst) is het vinden van ‘meesterschap’. Volwassen worden in je eigen leven, persoonlijke vorming. Filosofische zelfkennis is je gedachten leren kennen én onderzoeken, is je gedrag bijsturen naar een redelijk midden en daar verantwoordelijkheid voor nemen.
Lees ook het artikel van Hans Bouman, de begeleider, over Goed ouder worden.