Help, wie ben ik?

Een schrijfster van formaat bekent in een interview dat ze niet echt gaat staan voor wat ze heeft gedaan… Onlangs kwam een klant met twee vragen: ‘kan ik het wel, dit werk?’ en ‘wanneer sta ik in mijn kracht?’ Voor haar twee totaal verschillende vragen. Voor mij een symbiose. Ze voeden én verzwakken elkaar.
Renate Dorrestein (NRC 06.04.18):

Staat u weleens tevreden voor uw boekenkast?
„Nee. Die boekenkast kan heel bedreigend zijn. Als het schrijven niet lukt, denk ik dat het allemaal toeval was. Dan is die boekenkast een wall of shame. Heel naar.”

Is het faalangst?
„Ik ga niet echt staan voor wat ik gedaan heb. Dat schijnt een kwaal te zijn waar vooral vrouwen last van hebben. Ze noemen het impostor syndrome: de angst door de mand te vallen. Ik heb ooit samengewerkt met een Finse schrijfster die last had van hetzelfde euvel. Als een van ons door die angst bevangen raakte, gaf ze de ander een tientje.”

Het zal wel wetenschappelijk bewezen zijn dat vooral vrouwen last hebben van deze angst. In mijn spreekkamer doen ook mannen een boekje open. En ook daar zit vaak de zoektocht ‘wie ben ik, doe ik wel wat ik wil doen?’.

Ria Pool Meeuwsen