Heimwee

heimwee
Wakker worden na een dag Trump-verhalen is wakker worden met de woorden van Wilders in mijn oor. Hij voelt zich sterk verbonden met de aanstaande Amerikaanse president “en wat hem is gelukt, lukt ons hier ook. Ook ik wil het land weer teruggeven aan het volk, ik sta voor patriottisme.”
Die avond vroeg filosoof en columnist Bas Heijne in een DWDD-uitzending aan minsiter Asscher: wat is uw verhaal?

Een verhaal over verbinding, over de ingewikkeldheid van het bestaan, over een veranderende samenleving waarin we allemaal zoeken naar een eigen plek, naar een idee over leven en samenleven, over elkaar erkennen in verdriet en niet-erkenning zou mijn verhaal zijn. Maar ik vraag me ernstig af of verhalen nog binnenkomen.
Ze klinken zo heerlijk vertrouwd, de verhalen over hoe-het-vroeger-was, over het veilige huisje op de prairie waar vreemdelingen niet gehoord en gezien werden, omdat men amper reisde, er geen tv was, een krant alleen voor de rijken en een radio voor iets meer mensen, die wereld maakte dat het leven overzichtelijk was. In het dorp van mijn oma wisten we wie er woonden, kenden we de zogenaamde dorpsgek en was het levenspatroon rustig en betrouwbaar: alle dagen werken, op zaterdag het stoepje vegen en op zondag naar de kerk. ‘Ik zag een dorp op een ansichtkaart’ zing ik uit volle brost mee…

Net las ik een recensie over de film The Light Between Oceans. Een film die gaat over het omgaan met het leven, met littekens uit het verleden, over verlies en teleurstelling. Over keuzes tussen hoofd en hart en grote thema’s als opoffering, naastenliefde.
De wereld van vandaag is de wereld van nu, ‘de wereld van de ingewikkeldheid van het bestaan’. Terugverlangen naar het dorp blijft verlangen maar zal nooit realiteit worden. Grote verhalen worden verteld maar sluiten niet aan. We laten ons niet meer leiden. We willen zelf ons bestaan handen en voeten geven, keuzes maken.

Ons eigen leven daagt ons uit om naar binnen te kijken, om met ons zelf in gesprek te gaan: hoe ga jij om met de ingewikkeldheid van het bestaan? Wat betekenen voor jou opoffering, naastenliefde, barmhartigheid, zelfzorg…?
We moeten zelf aan de slag en ons leven niet laten afhangen van de Wilders en Asschers van deze wereld. Zij zijn geen ‘zielen-helers’ of profeten, zij doen slechts beloftes vanuit hun eigen verlangen. Een mens kan alleen zichzelf helen, ook bij thema’s als teleurstelling, verlies, boosheid, geen erkenning enz. enz. Het is onze goddelijke plicht om dat te doen willen we met een zekere gemoedsrust kunnen leven én samenleven.