Hans Bouman | Den Haag

Hans

Het leven moet vooruit geleefd worden maar kan pas achteraf begrepen worden.
(Søren Aabye Kierkegaard, 1813-1855)

Deze uitspraak van Kierkegaard is mij dierbaar en mijn uitgangspunt bij het begeleiden op levenskunst.

Levenskunst
‘Bestaan is een feit, leven een kunst’, zo wordt weleens gezegd.
Leven, goed leven is een kunst die geleerd en beoefend kan worden, maar het is zoals met alle kunst  een kwestie van volhouden en hard werken. “Al het voortreffelijke is even moeilijk als zeldzaam,” zo luidt het slot van Spinoza’s Ethica. Voor mij betekent levenskunst: bewust in het leven staan met al z’n facetten. Zorgen voor mijzelf en voor anderen.
Zin en betekenis zoeken en geven aan mijn dagelijkse bezigheden. Aanvaarden wat komt en beamen wat is geweest.
Liefde voor het leven en mij iedere dag verwonderen.

In mijn praktijk, workshops en begeleiding werk ik vanuit deze basis en de uitspraak van Kierkegaard, daarom is de uitwerking steeds weer verrassend.
We kunnen samen onderzoeken waar het in jouw geval omgaat. Is het vooruit leven, doen van keuzen, onzekerheid over hoe het verder moet, of gaat het over dingen die gebeurd zijn die je nog een plaats wilt/moet geven.
In onze gesprekken gaan we deze vragen op een socratisch manier onderzoeken. Socratisch wil zeggen: we stellen vragen en zoeken net zolang tot we tot de kern zijn doorgedrongen, en er voor jou een situatie ontstaat waarmee jij zelf verder kunt.
Mijn rol is die van gids en tochtgenoot. Een gids is al eens op die plek geweest en heeft daar ervaring en indrukken opgedaan, maar dat wil niet zeggen dat iedere tocht gelijk is of dat de gids alles kent of weet. De kaart is niet het landschap!
Als tochtgenoten gaan we op weg, onderzoeken jouw vragen zodat jij zelf je weg kunt vervolgen.

Ik heb ruim 25 jaar gewerkt als trainer-docent communicatie en leiderschap in het bedrijfsleven. Na een latere studie Wijsbegeerte en Spiritualiteit aan de VU ben ik op het pad van de levenskunst gekomen en het heeft me niet meer losgelaten. Ik ben ingeschreven als praktijkvoerend filosoof in het beroepsregister van de Vereniging Filosofische Praktijk.

Praktische toepassing, actief luisteren en een vleugje humor kenmerken mijn manier van werken

www.luister3ct.nl
06 53541890