Geweldloze Communicatie


Geweldloze of Verbindende Communicatie – dat is ontdekken wat je nodig hebt of wat je gesprekspartner nodig heeft. Met een model dat helpt om dat eerlijk te delen. Op een manier die de ruimte schept voor een dialoog waarmee je verder komt.
Met als resultaat dat je elkaar grondiger begrijpt. Open staat voor elkaars standpunten. En je de relatie en samenwerking versterkt. In één zin: ontwapenend eerlijke communicatie.

Het model is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg. Hij merkte dat onbedoeld aanvallen en verdedigen, empathie en verbinding in de weg staan. En dat vooral oordelen het oproepen. Hij ontdekte gaandeweg het geweldloze alternatief. En heeft de rest van zijn leven gewijd aan het overal ter wereld werken met dit model. In het boek ‘Vrede kan je leren’ van David van Reuybrouck en Thomas D’Ansembourg wordt zijn werk en gedachtengoed uiterst waardevol genoemd.

De kennismakingsavond biedt een mix van uitleg over en oefenen met dit model. En richt zich vooral op ervaren en bewustwording. Wat doet onbedoeld aanvallen en verdedigen? Wat doet werken met dit model? De avond richt zich in de oefeningen vooral op situaties op het werk. Dat wil uiteraard niet zeggen dat Geweldloze Communicatie alleen daar is in te zetten. Het kan zowel aan de keuken-als aan de vergadertafel verbinding geven. Als de kennismaking naar meer smaakt, wordt er een verdiepingsavond aangeboden.

Odette Bovenberg is deze avond onze gids. ‘Luisterkunde voor professionals’, prijkt er op haar website. Luisteren loont. Zowel in resultaat als in werkrelaties. ‘Wat zouden teams niet kunnen bereiken als ze naar elkaar zouden luisteren. Elkaar de ruimte zouden geven om in te brengen wat van waarde is voor een overleg of een project’. Zij ontdekte ruim tien jaar geleden Geweldloze Communicatie. Vindt dit het beste model voor communicatie dat ze ooit heeft ervaren. Op www.theemptycupcompany.nl is meer informatie over haar en haar aanpak/werk te vinden.
Er is deze avond ruimte voor maximaal acht deelnemers. Dit biedt de beste mogelijkheid om aan den lijve te ondervinden wat de mogelijkheden van deze methode zijn.

• € 25 | voor zzp’ers of door werkgever betaald: € 50, excl. btw

• 12 maart | 19.30-22.00 uur (21.30-22.00 uur napraten, vragen etc.) | Nootdorp (bij Delft, zie contact)

• gespreksleiding (max 8 deelnemers): Odette Bovenberg

• Aanmelden (graag met naam, adres en telefoonnummer): helaas, aanmelden is niet meer mogelijk

De avond was goed en de locatie mooi en aangenaam. De kennismakingsavond met NVC vond ik inspirerend. Odette wist in relatief korte tijd het gedachtegoed helder uit te leggen en ons er mee te laten oefenen. Sterk waren ook haar opmerkingen en aanwijzigingen in de loop van de avond. Met een paar kernachtige zinnen voegde ze veel toe aan haar eerdere uitleg.
Het gebruik van hulpmiddelen, suggesties en tips om het gedachtegoed van NVC in praktijk te brengen gaven me een een goede duw voorwaarts om na deze avond te oefenen, oefenen, oefenen! – een deelnemer

Illustratie: Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela: het zijn ontzagwekkende namen, nog altijd. Maar wat hebben deze drie grote mannen ons nagelaten? Wat is de kern van hun gedachtengoed? (…) Het was niet enkel een strijd voor gelijke rechten, onafhankelijkheid en bestuurlijke verantwoordelijkheid – het was ook een levenshouding, een filosofie. Lees verder…