Erik Pool


“Het kralenspel heeft mijzelf geholpen om mijn werk als interim-manager en nu als directeur Participatie op het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beter te doen. Binnen het ministerie geef ik op basis van het kralenspel nu ook leiderschapsprogramma’s, waarin het ontwikkelen van een socratische leerhouding (onwetendheid aanvaarden en van daaruit verantwoordelijkheid nemen voor de onzekere afloop van een handeling of beslissing) de ondertoon vormt.
Er wordt wel eens gevraagd wat het verschil is met een moreel beraad. Het verschil is niet alleen de verschillen in techniek maar vooral het doel of de focus: het moreel beraad wil verder komen in een ethisch dilemma of zoekt verantwoording achteraf bij een genomen besluit, het kralenspel biedt veel zelfinzicht (wie ben ik als mens of als professional) en geeft houvast voor een te nemen besluit dat zorgvuldig vanuit diverse perspectieven wordt bevraagd en onderzocht.

Net als jij ben ik door ervaring en scholing gevormd, als professional en als mens. Ik ben getrouwd met Ria. Onze zoon woont in Stockholm. Naast mijn filosofisch werk voor La Scuola ben ik directeur Participatie bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Mijn praktijk-filosofische bagage blijkt in mijn werk zeer behulpzaam.”

Eerder werkte Erik in verschillende maatschappelijke domeinen (profit, non-profit, overheid) en had daar uitvoerende, ondernemende en leidinggevende verantwoordelijkheden in zowel adviserende als leidinggevende en politiek-bestuurlijke functies (statenlid Zuid-Holland). Zijn scholing kreeg hij aan de Academie voor Journalistiek in Kampen, de Erasmus Academy in Rotterdam (transitiemanagement) en de Internationale School voor de Wijsbegeerte in Leusden (filosofische counseling, socratische gespreksvoering, visieontwikkeling in organisaties). Hij is mede-oprichter van het Gilde van Filosofisch Practici en lid van de Vereniging voor Filosofische Praktijken.

“Hoe ik denk en naar het leven kijk, heb ik uitgewerkt in vier boeken over levenskunst. Na ‘Zorg jij goed voor jezelf?’, ‘Voel jij je vrij?’ en ‘Durf jij te voelen?’ verscheen in 2013 ‘Heb jij tijd?’, een beschouwing ‘over kwetsbaarheid en de kunst van het leiderschap’. Met deze essays werkte ik toe naar een overzichtswerk over de kunst van leven en praktische filosofie: Aanwijzingen voor het goede leven. Al schrijvend ontdek ik voortdurend nieuwe dingen, vooral over mijzelf. Daarom schrijf ik graag.”