Eigenwijs online

Op 5 ochtenden gaan we (online via skype) op zoek naar eigen aanwijzingen: Hoe sta ik in het leven? Waar leef ik voor? Betekent mijn leven genoeg? Leidraad is het boek Aanwijzingen voor het goede leven, levenskunst en de zoektocht naar zin van praktisch filosoof Erik Pool. We onderzoeken wat zijn ideeën voor ons persoonlijk betekenen. Het doel is het aanscherpen van eigen gedachten over leven en samenleven.

Kan jouw leven een kunstwerk zijn? Wil je dat, heeft dat zin?

La Scuola biedt Eigenwijs dit keer online aan, omdat er juist nu behoefte is aan een goed gesprek. Je eigen gedachten onderzoeken en je daarop laten bevragen door anderen draagt bij aan geestelijke vitaliteit. We verlangen naar contact, maar ook naar een goed gesprek.

Voor La Scuola is filosofische kennis niet belangrijk, maar zelfkennis. Samen zoeken en elkaar bevragen doen we in een kleine groep van max. 6 deelnemers. Het is een setting van veiligheid, vertrouwen en vrijheid om je eigen gedachten onder woorden te brengen.

“Ik heb verschillende van mijn vrienden/collega’s enthousiast verteld over de cursus. En noemde daarbij het aangename contrast tussen het abstracte van het boek en het concrete, persoonlijke, meer alledaags existentiële van de groepsbijeenkomsten, het (schijnbare) gemak waarmee we als deelnemers met elkaar in gesprek kwamen over persoonlijke thema’s als verantwoordelijkheid, moreel kompas, en vragen rond de dood; en het plezierige van de ‘blended’ benadering: een – voor mij vaak wat lastig en abstract, maar ook prikkelend – boek, de podcasts, de achterkantvertellingen, de charme van het luisteren naar en zelf nadenken over en zoeken naar een bij mijn persoonlijke thema’s passende – gedichten en de groepsbijeenkomsten.” een deelnemer

Over het boek
Aanwijzingen voor het goede leven verkent wat nodig is om je leven in vorm te krijgen. Wat houdt je bezig? Aanwijzingen voor het goede leven biedt een optimistische visie op het bestaan. In een hartstochtelijk pleidooi voor beoefening van de levenskunst wordt de lezer vragenderwijs verleid tot zelfonderzoek, dialoog en ontmoeting. Ken jij jezelf? Zorg jij goed voor jezelf? Hebben we elkaar nodig? Het boek geeft te denken, maar zet ook aan tot handelen.
Rekening houdend met mensen met een niet-filosofische achtergrond benut schrijver-praktische filosoof Erik Pool klassieke en hedendaagse denkers voor onderbouwing van een ‘eigen-wijze’ opvatting die uitmondt in de vraag: Betekent jouw leven genoeg?

• prijs: € 95 | zelf aanschaffen: Aanwijzingen voor het goede leven

• data:
vrijdag 10 april, kennismaking

vrijdag 17 april
Lukt het ons er iets goeds van te maken?
Vertrek | waarde en gewicht van het goede leven
Leef jij met een visie?
Onderweg | de filosofie van de levenskunst

vrijdag 24 april
Weet jij wat jou bezighoudt?
Leven | De ongewoonheid van het alledaagse
Voel jij je vrij?
Vrijheid | Het optimisme van de vrijheid

vrijdag 1 mei
Word jij wie je wilt zijn?
Zelfontwikkeling | De ontplooiing van het zelf
Zorg jij goed voor jezelf?
Zelfzorg | De zes facetten van sociale zelfzorg

vrijdag 8 mei
De betekenis van jouw bestaan

Er is een kans dat we op 17 april starten en alles doorschuiven naar vrijdag 15 mei als einddatum.

Thuiswerk: voorafgaand lees je een gedeelte uit het boek, luister je naar de bijbehorende radiovertelling en lees je de daarbij behorende achterkantvertelling van die aflevering. Houd rekening met ongeveer 5 uur lees- en luistertijd tussendoor. In aanloop naar de laatste keer heb je extra tijd nodig i.v.m. het schrijven van een eigen verhaal.

• tijd: 10.00-12.00 uur

• begeleiding (min. 3, max. 6 deelnemers): Ria Pool Meeuwsen

• aanmelden (aub plus naam, telefoonnummer, naam): lascuola@xs4all.nl

Lees meer over La Scuola onderaan deze webpagina of onder Over ons.

“Het idee even stil te kunnen staan bij wat er speelt in mijn leven en dat te doen in een duidelijke structuur, het boek, en onder begeleiding, dat sprak me aan.”
een deelnemer

“Wandelend” met mijn verstand en gevoel door de aanwijzingen van het boek van Erik gaf mij aanleiding om reflecterend terug te kijken naar mijn eigen leven.
Hoe en wat heb ik tot nu toe gedaan inzake ‘het goede leven’. Vertaald naar de levensfase waarin ik mij nu bevind is ‘het goede leven’ voor mij:
“Hoe kan ik goed en waardig en goed oud worden?”. Ik volgde de hoofdstukken van het boek en probeerde antwoord te geven aan de gestelde vragen.
Dit vormde de basis van mijn achterkantvertelling waar ik geprobeerd heb antwoord te vinden op mijn eigen vraag.
Door dit proces kreeg ik aardig wat inzichten over mijzelf en “Mijn Goede Leven”.
Dankbaar en met een gevoel van warmte denk ik terug aan die vertrouwensvolle en inspirerende vijf  avonden.
een deelnemer

“Nogmaals dank voor de zachtmoedige, respectvolle en uitnodigende wijze waarop je onze groep begeleid hebt.” een deelnemer

Een eigen levenshouding ontwikkelen vraagt zelfonderzoek, interesse in de ander en een – misschien nieuwe – blik van kijken met verwondering: wat bedoel je, wil je me daar meer over vertellen? Door samen naar woorden te zoeken, door elkaar te bevragen worden we wijzer, rijker en ontwikkelen we een eigen levensvisie. Het is dus ook een avond van oefenen in dialogische vaardigheden: luisteren, kort en bondig spreken, vragenstellen. Praktische filosofie voor niet-filosofen op zoek naar invulling van ‘het goede leven’ of, zou Aristoteles zeggen ‘een gelukt leven’, een gebildet leven.

Want zelfontwikkeling is ‘je zelf’ voortdurend bevragen, testen, uitdagen, beschouwen, bewerken en zonodig met anderen bespreken, zodat je steeds beter doorkrijgt hoe de dingen in jouw leven en in jouw ‘zelf’ werken. Dat inzicht lijkt me een belangrijke bouwsteen van zelfkennis, waar, zoals Socrates ons voorhoudt, alle wijsheid mee begint. Het goede leven stoelt op een reëel beeld van wie jij bent en bezig bent te worden. Heb je een goed beeld van je eigen ontwikkeling? (…) Het spel van jezelf en zelfontwikkeling is ongelooflijk genuanceerd en fijnmazig. Dit onderwerp leent zich niet voor ‘grote stappen, snel thuis’. Wie een postzegelverzameling beheert, kan dat niet met tuingereedschap doen. Wie zichzelf wil beheren, heeft een loep, een pincet en zachte handschoenen nodig. Zelfontwikkeling vergt fijnzinnige instrumenten, dat is niet anders. Dergelijk instrumentarium is niet zomaar beschikbaar, het vergt tijd en aandacht om ze te verwerven en op jouw eigen leven afgestemd te krijgen.’
uit: de podcast Zelfontwikkeling | De ontplooiing van het zelf