Hoe wij kunst ontmoeten

kunst, levenskunst, filosofie,
Met kunstenaars als Jeroen Krabbé (schilder), Stef Bos (zanger), Margriet van Bebber (dichter), Willem van den Hoed (fotograaf) en Monica Schumacher (beeldend kunstenaar) werkt La Scuola samen in Zin in kunst. Op zondagmiddag 14 september vond in de Lutherse kerk in Delft de feestelijke presentatie plaats.

La Scuola presenteert van 14 kunstenaars uiteenlopende kunstwerken in een serie kunstkaarten en in een kunstcatalogus. “Dat doen we om mensen te prikkelen met de vraag: wat betekent dit werk voor jouw leven?”, aldus zakelijk leider Ria Pool Meeuwsen. “Kunst geeft geen antwoorden op levensvragen, maar daagt uit. Kunst laat mensen reflecteren op eigen vragen en thema’s zodat de antwoorden uit onszelf komen. En daar heb je wat aan. Kunst maakt ons bewust van wat we denken, ervaren en doen, want kunst doet iets met ons, als mens. Ze emotioneert, maakt een gedachte wakker, laat een inzicht geboren worden. We krijgen een ander idee over onszelf en ons leven. Daarom werken wij bij La Scuola graag met kunstenaars samen. We willen eigenlijk hetzelfde: mensen inspireren en aan het denken zetten.”

La Scuola is een kleine organisatie zonder winstoogmerk die mensen een plek wil bieden voor bezinning op leven en samenleven. “Daar heeft deze tijd behoefte aan. Kerken lopen leeg, families hebben geen tijd, buren raken elkaar kwijt. Waar is nog ruimte voor diepgang en een goed gesprek? Kunstenaars zoeken naar manieren om mensen te raken, in beweging te krijgen, te ontroeren, te verbazen, te verwarren, te troosten. Wij zoeken naar manieren om daar in kleine groepen bij stil te staan, omdat we merken dat mensen de onderlinge ontmoeting zo belangrijk vinden.”

Zo biedt Zin in kunst bekende kunstenaars en aanstormend talent een nieuw platform om hun werk betekenis te geven. Hun werk wordt door La Scuola in het schoolseizoen 2014-2015 gebruikt in allerlei activiteiten, zoals workshops, socratische gesprekken en ‘bijzondere vakanties’.
De professionele begeleiders van La Scuola werken vanuit een gedeelde visie op leven en zingeving. Kern is de praktisch filosofische richting die levenskunst wordt genoemd, waarin de klassieke vraag centraal staat van oude en nieuwe filosofen: wat is het goede leven? Deze filosofische richting heeft een optimistische kijk op persoonlijke ontwikkeling. Door zelfreflectie, oefening en gesprek wordt een levenshouding ontwikkeld die mensen beschouwender maakt, hen anders leert kijken naar het eigen leven en hen opener kan maken voor andere mensen, culturen en levenswijzen. Ria: “Daar blijken mensen naar op zoek te zijn, omdat ze soms niet goed weten welke richting hun eigen leven op moet.”