Denkstof – socratisch gesprek


Allemaal filosoferen we af en toe over de vraag ‘hoe te leven?’. Dagelijks door ons af te vragen hoe we de beslommeringen regelen en incidenteel door stil te staan bij de vraag daarachter: hoe doe ik het? Kloppen mijn gedachten? Wat zijn aannames, vooronderstellingen? Zijn mijn gedachten reëel of irreëel? Welke keuzes maak ik en waarop zijn ze gebaseerd?

Iedereen kan over het leven nadenken.

In ons socratisch café oefenen we deze populaire gespreksmethode die discussies uitsluit maar een dialoog omarmt. We oefenen dialogische vaardigheden als aandacht geven, geduldig zijn, luisteren, helder spreken en vragen stellen, elkaar begrijpen, je in de ander verplaatsen, oprecht zijn en trouw blijven aan jezelf. We duiken niet in de theorie, praten niet hypothetisch, maar een concrete persoonlijke ervaring maakt ons wijzer!

Praktisch filosoof Erik Pool en Ria Pool Meeuwsen, tevens oprichters van La Scuola, zijn zeer bedreven in deze methode. Ze zorgen ervoor dat humor en serieuze momenten elkaar afwisselen. Eén van hen begeleidt.
Na een korte inleiding gaan we direct van start, dus ook beginners haken in! Elk gesprek in socratische stijl is anders omdat de aanwezigen samen beslissen wat het gespreksonderwerp wordt: om welke vraag draait het vandaag?

• € 20 per gesprek | € 50 bij inschrijving in 1x voor 3x.

• 18 april, 9 mei, 16 mei | 19.30 – plm. 21.30 uur | Nootdorp/Delft

• aanmelden is helaas niet meer mogelijk

In het oude Athene liep een bijzondere man rond, de brutale Socrates, die zomaar op straat gesprekken aanknoopte over lastige levensvragen. Socrates ontfrutselde aan zijn gesprekspartners cruciale inzichten over ‘het goede leven’ (eudamonia, d.w.z. de goede geest, in balans zijn). Zijn leerling Plato zette deze verbluffende gesprekken als ‘dialogen’ op papier. Daardoor kunnen we achterhalen waarom zijn manier van vragen zo speciaal is en zoveel los maakt. Dit is als ‘de socratische methode’ bekend geworden. Steeds meer organisaties en bedrijven gebruiken de ‘socratische dialoog’ voor bijvoorbeeld een betere interne communicatie of voor het bespreken van lastige ethische kwesties. Ook voor privé-vragen is de socratisch dialoog een prachtig hulpmiddel om persoonlijke dilemma’s of problemen op te helderen.

‘Een socratisch gesprek bij La Scuola voelt als thuiskomen. Thuiskomen in de rust van de omgeving, thuiskomen in de rust van gelijkgestemden en ook thuiskomen bij jezelf. Tijdens het gesprek ga je in gesprek met de anderen maar vooral met jezelf. Via het socratisch gesprek ga je de diepte in om te onderkennen: Wat is op dit moment belangrijk voor mij? Wat speelt er echt? Je krijgt de tijd en ruimte om dit te verdiepen. Je haalt naar boven wat er in je zit, wat er borrelt en gaat daar mee aan de slag. Voor mij was het een hele mooie ervaring die naar meer smaakt!’  een deelnemer