De reis van het alfabet

boeken, La Scuola, academie voor levenskunst
Bij woorden die mij raken sta ik even stil. Woorden of zinnen die uit de lucht lijken te vallen, blijk ik juist op dat moment te kunnen gebruiken om richting aan mijzelf of mijn leven te geven. Als een magneet word ik in de boekhandel naar titels van boeken getrokken. En zo vult mijn boekenkast zich met een schat aan kennis en wijsheid. Iedere keer als ik naar die boekenkast kijk, weet ik dat al deze woorden ergens in mij hun weg aan het vinden zijn. Ze hebben ervoor gezorgd dat ik keuzes ben gaan maken, op zoek ben gegaan naar wie ik ben. En ze hebben mij hoop gegeven om vol te houden als het leven moeilijk was.

Woorden die mij raken schrijf ik op of hang ik zichtbaar in huis, om mijn gedachten te blijven richten op kansen en mogelijkheden. Anders denken en kijken naar dingen kan je leren is gebleken. Net als bij iedere training is het een kwestie van blijven doen. De hersenen maken een nieuwe verbinding aan, wanneer ze op de juiste wijze getraind worden. Deze verbinding wordt sterker naarmate je de opgedane vaardigheid en nieuwe manier van denken blijft onderhouden.

Waar ik eerst in paniek raakte bij onverwachte gebeurtenissen, tel ik nu tot tien, maak mijzelf rustig en ga daarna pas keuzes maken of handelen. En waar ik voorheen commentaar had als mensen mij kwetsten, verplaats ik mij nu in de ander. Ik ga ervan uit dat die persoon het beste met mij voor heeft en op dat moment handelt vanuit onvermogen of onwetendheid.
Geleidelijk aan begin ik eigen te worden met deze nieuwe manier van denken en doen. Als ik terugval of het even niet meer weet zijn er weer de woorden, die mensen tegen mij zeggen of voorbij komen in een artikel of boek. Woorden die mij raken, aan het denken zetten en mij bewust maken van waar ik op dat moment sta.

Lang leve het raadsel van het leven, met het alfabet als wegwijzer.

Melanie de Vreede, gast-schrijver Lefjes.
Lefjes zijn ZeerKorteVerhalen over alledaagse bespiegelingen. Elke week verschijnt er een Lefje, o.a. op onze site.
Illustratie: boeken in Klooster Wittem, Wittem