In de greep van angst… en dan?

Marian Saarloos, La Scuola
Soms verbeelden we ons dat alles verkeerd zal gaan, zien we op tegen een ontmoeting of vrezen we de dag die komen gaat. Het kan uitgroeien tot een gevoel van onbehagen dat ons achtervolgt als een monster. Zouden we het angst kunnen noemen die ons dan verlamt? Angst als dagelijks monster… ken je dat gevoel van ergens enorm tegenop zien, uitstellen en als je de stap genomen hebt dat je dan achteraf denkt: waar heb ik me toch druk om gemaakt? Toch kan dit gevoel van onbehagen mij zo bezighouden dat het als een monster aan voelt. Wie doet dit dan? Zijn het de regeltjes, de controle die mijn omgeving op mij uitoefent, de vele aanslagen in de wereld, mijn vertrouwen in de mens? Is het angst of is het vrees?

‘Eigenlijk zouden we angst als teken moeten zien dat we de essentie van ons leven naderen, dat we écht worden uitgedaagd, omdat we in een nieuwe situatie raken waarover we geen controle hebben’, zegt Damiaan Denys (filosoof). Maar hoe doe je dat dan? Al gauw creeren we een beeld om dat wat zich voordoet controleerbaar te houden. In het verleden wisten de filosofen hoe groot de macht is van beelden of voorstellingen die mensen krijgen voorgeschoteld. Kijk maar naar de reclame en de media die hierop inspeelt. Maar hoe gaan we nu eigenlijk om met onze eigen verbeeldingskracht? Tijdens deze workshop zal je ervaren wat het oefenen met de verbeelding met jou doet en hoe jij dit mogelijk mee kan nemen in je dagelijks leven of in je werk. Daar waar je jezelf en anderen kunt ondersteunen.

Marian Saarloos, mentor workshop 5 maart, In de greep van de angst

Marian is tevens als begeleidingskundige verbonden aan het Steunpunt Levenskunst, en landelijk netwerk voor individuele begeleiding op werk- en levensvragen