Dankjewel René

Sterven-is-doodeenvoudig, Rene Gude
René Gude overleden…

“Je moet eerst in het leven streven om het leuk te vinden, en net op dat moment dat je te horen krijgt dat je doodgaat, moet je weer oefenen om er afstand van te doen.”
René Gude in DWDD

“Als de woede en angst is weggezakt, kan je op een proportionele manier naar je emoties gaan kijken. Dan blijft er vooral heel veel verdriet over. En dat kan je maar beter met elkaar delen.”
René Gude n.a.v. zijn interview met Kefah Allush, De kist, EO: ‘De filosofie blijkt hem daadwerkelijk te helpen om te gaan met zijn situatie. Uitkijkend over het water vanuit zijn woonark raken troost en verdriet aan elkaar. “Ik ben blij dat er heel veel leven na mijn dood is, en verdrietig dat ik er geen deel meer van uit kan maken.”

René, helaas ging onze afspraak in het oprichtingsjaar van La Scuola niet door, omdat je te horen kreeg dat je ernstig was. We hebben elkaar nooit meer ontmoet, maar ook wel. Op afstand inspireerde jij ons tot eigen-wijs denken en niet te schromen lastige levensthema’s bespreekbaar te maken. Jij hebt de filosofie van de levenskunst voorgeleefd, weggehaald uit de ivoren toren van ‘deskundigen’ en teruggebracht naar waar het mijns inziens hoort, in het gewone leven van ons allemaal, omdat het over ons zelf gaat.
Jij hebt als Denker des Vaderlands, maar nog meer als mens de moed gehad om om jezelf te laten zien en je stem laten horen. Het heeft mij persoonlijk en als oprichter van La Scuola veel gebracht. Dankjewel.

Ria Pool Meeuwsen,
directeur La Scuola

“Onze definitie van het goede leven is, dat een hoop mensen het naar hun zin hebben. En onze inspanning moet erop gericht zijn dat zo lang mogelijk zo te houden. Op een gegeven moment dooft de zon ook uit, dus het einddoel is niet het eeuwige leven, maar je kunt wel een soort onsterfelijkheid maken waaraan je je hele leven als individu kunt bijdragen en waarvan je ook tegen de tijd dat je doodgaat kunt denken: hij gaat door, zij gaat door, mijn geliefden gaan door.
Je verlegt de aandacht van de onsterfelijkheid en zin van het leven in een hiernamaals voor jou naar een reele plaats waar wel onze onsterfelijkheid is, namelijk dat alles mensen in jouw omgeving gewoon doorgaan als jij doodgaat en dat daar alles te doen en te zoeken is.”
uit: Sterven is doodeenvoudig. iedereen kan het, René Gude en Wim Brands