Boom Filosofie over Aanwijzingen voor het goede leven

Boom, Aanwijzingen voor het goede leven

Daan Borrel interviewt Erik Pool over zijn boek en zijn persoonlijke visie op levenskunst, het goede leven en zingeving. Lees verder.

Citaat:

U bent heel optimistisch over de zin van het leven. Over betekenis geven.

Pool veert overeind in zijn stoel. ‘Ja, ik geloof dat je zelf zin kunt maken. Dat is toch positief? Het is afhankelijk van je eigen inspanning. Zin maken doe je door verbanden te leggen. Ik verbind zelf ook gebeurtenissen. In mijn woord vooraf schrijf ik bijvoorbeeld dat ik tijdens een verblijf in ons vaste vakantiedorp te horen kreeg dat mijn vader was overleden. Voor mij heeft het betekenis dat ik precies op die fijne plek het slechte nieuws hoorde. Dat geeft diepte aan mijn leven. Betekenis geven is de creatieve scheppingskracht van de mens.

Ik geloof dat relaties het leven zinnig maken. In ontmoetingen ontstaan wezenlijke levensvragen. Nu wij hier samen zitten, geven we betekenis aan elkaars leven. En ja, het is weleens eng en lastig dat de zingevingstaak en de verantwoordelijkheid bij jezelf liggen. Maar misschien wordt het juist pas spannend in het leven als je beseft waarvan je eigenaar bent en welke mogelijkheden dit geeft. Juist wat je moeilijk vindt kan een aanwijzing voor het goede leven bevatten.’