Anke de Jong-Koelé | Zeist

Levenskunst houdt zich bezig met de vraag wat het leven voor jou de moeite waard maakt. Geen ultieme zoektocht naar maakbaarheid van het leven of naar geluk. Maar wel de vraag hoe jij je leven vorm geeft en wat daarin van waarde is voor jou. Bij levenskunst horen goede en minder goede momenten. Leren van het leven, ervaren wat is en daarover nadenken. Vragen stellen aan jezelf en ook antwoorden zoeken in jezelf.

In dit proces loop ik een eind met je mee. Het kan zijn dat we letterlijk een stuk gaan lopen en daarbij de metaforen uit de natuur gebruiken. Het kan ook zijn dat ik figuurlijk een eind met je meeloop op jouw levenspad. Dat kan een pad door het rouwlandschap zijn waarin je de weg niet weet. Het kan ook een levenspad zijn waarbij je niet weet of je deze of de volgende afslag wilt nemen. ‘Wat is wijsheid, welke keuzes ga ik maken en wat vind ik belangrijk?’

Bij Virtus Praktijk kun je terecht als je te maken hebt met rouw, bijvoorbeeld na overlijden, echtscheiding of door (chronische) ziekte of een beperking. Maar je kunt ook terecht met niet-verlies-gerelateerde vragen, zoals: hoe nu verder, wat wil ik, wat vind ik belangrijk, waar gaat mijn hart naar uit?

Ik werk niet volgens een bepaalde vaste methode, omdat ik vind dat iedereen de aanpak verdient die bij hem of haar past. Levenskunst is namelijk voor iedereen weer anders. Ik heb een breed scala aan werkvormen waar we samen een keuze uit maken. Waar kunnen we op aanhaken om verder te komen. Kernwoorden in mijn aanpak zijn: gedreven, oprechte aandacht, luisteren, vragen stellen, en de kracht in jou zoeken.

Ik ben auteur van het boek ‘Van overleven naar zinvol leven, de draad weer oppakken na ziekte of ongeval’. Ik geef schrijfcursussen en help mensen die hun levensverhaal willen schrijven.

Ik begeleid sinds 2009 kinderen, jongeren en volwassenen in mijn praktijk op het gebied van verlies en zingeving. Daarnaast geef ik trainingen aan zorgprofessionals en coaches over de impact van ziekte op de mens en hoe je als professional zodanig bij de client kunt aansluiten dat deze verder komt en zich gezien en gehoord voelt. Bedrijven en scholen kunnen terecht voor advies en begeleiding als het gaat om verlies en preventie van uitval door ziekte.

06-42074072
www.virtuspraktijk.nl