12.10 Betekenisgeving na verlies
Verlies, of het nu gaat om afscheid van gezondheid, werk of van een geliefde, het kan enorm heftig inslaan. Alsof het leven in een orkaan terecht is gekomen. Uiteindelijk krabbel je overeind en sta je voor de vraag: wat is de betekenis van mijn leven nu?

23.10 – 25.10 Zin in Limburg: Loslaten
Welke vraag houdt je bezig? Waarop loop je vast? Wil je er even tussenuit, afstand nemen? Een bijzondere vakantie van bezinnen en genieten in het Toscane van Nederland: Zuid-Limburg.

25.10 Geweldloze Communicatie
Geweldloze Communicatie – dat is ontdekken wat je nodig hebt of wat je gesprekspartner nodig heeft.

vanaf 01.11 Eigenwijs
Voor de 7e x starten we Eigenwijs. Op 5 avonden gaan we in een kleine groep op zoek naar eigen aanwijzingen: Hoe sta ik in het leven? Waar leef ik voor? Betekent mijn leven genoeg? We onderzoeken wat de ideeën in het boek Aanwijzingen voor het goede leven van filosoof-schrijver Erik Pool voor ons betekenen. Het doel is een eigen levensfilosofie ontwikkelen.

10.11 Kralenspel, een socratische methode
Op 10 november biedt La Scuola | filosofie voor professionals de workshop Kralenspel, een socratische methode aan. Het is een methode voor het onderzoeken van lastige vragen die mensen en groepen bezighouden.

7 en 14 november Masterclass Socratisch Coachen (NIEUW)
De masterclass wordt gegeven door Ariane van Heijningen, praktisch filosofe en eigenaar van bureau Denkplaats, in samenwerking met La Scuola | filosofie voor professionals). La Scuola en Denkplaats onderschrijven beiden het begeleiden vanuit socratische principes en hebben elkaar hierin gevonden. Samen zetten we ons graag in om de vraag uit de praktijk van begeleidingskundigen naar scholing in socratische handvatten voor coachgesprekken vorm te geven.

08.11 Aan de eettafel

09.11 Doodgewoon
Spreken over de dood is spreken over onze kwetsbaarheid, dus over leven. Het is geen makkelijk onderwerp. En toch gaan we het gesprek aan, in een kleine groep.

07.12 Betekenisgeving na verlies

18.01 Masterclass Hannah Arendt
Denker en schrijfster Hannah Arendt (1906-1975) is één van de belangrijkste politieke filosofen van de twintigste eeuw. Wie was zij? Wat kan men van haar leren? Wat zijn de pijlers van haar filosofie die ons vandaag kunnen inspireren?
Ook nu nog zijn haar woorden van betekenis voor ons doen en laten. Erik Pool verzorgt een masterclass zodat men kan kennismaken met haar en haar gedachtegoed.

vanaf 24.01 Eigenwijs
Voor de 9e x starten we Eigenwijs. Op 5 avonden gaan we in een kleine groep op zoek naar eigen aanwijzingen: Hoe sta ik in het leven? Waar leef ik voor? Betekent mijn leven genoeg? We onderzoeken wat de ideeën in het boek Aanwijzingen voor het goede leven van filosoof-schrijver Erik Pool voor ons betekenen. Het doel is een eigen levensfilosofie ontwikkelen.

31.01 Aan de eettafel
Eten aan de lange tafel. Het gaat om ontmoeten en genieten van het goede gesprek.

08.02 Hoe wil ik oud worden?
Ouder worden gaat vanzelf, maar hóe wil je oud worden?

15.02 Wat is ‘voltooid leven’?
Heb jij vrede met hoe jouw leven verloopt? Wanneer zou jouw leven voltooid zijn?

22.02 Hoe wil ik grootouder zijn?
Goed ouder worden is een kunst, grootouder-zijn ook. Hóe geef jij dit vorm?

14.02 Aan de eettafel

14.03 Geweldloze Communicatie

15.03 en 22.03 Hoe doe ik het als ouder?
Terwijl je op zoek naar je eigen plek in de wereld heb je een extra opdracht. Je levert een bijdrage aan de zoektocht van je kind. Wat geef je als ouder mee zodat hij of zij zijn of haar leven kan vormgeven?

28.03 Aan de eettafel

30.03 Sing-in
Samen zingen, een hele dag o.l.v. Gregor Bak met om 16.00 uur het Lenteconcert.

30.03 Lenteconcert met burgemeester Marja van Bijsterveldt
Het Lenteconcert wordt verzorgd door het gelegenheidskoor o.l.v. Gregor Bak. Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft, verzorgt de Hannah Arendt Vertelling. Een persoonlijk verhaal over leven en samenleven.

25.04 Aan de eettafel

01.07-06.07 Zin in Toscane
Bezinning op de Italiaanse platteland. Een retraite met een goed gesprek, een goed glas wijn en veel tijd voor jezelf: wat laat mij stilstaan?

‘Het is een misverstand te denken dat authentiek zijn betekent dat je alleen maar op jezelf gericht bent. Authenticiteit sluit solidariteit en goed burgerschap helemaal niet uit. Iemand die eerlijk is tegenover zichzelf, zal zich juist voortdurend de vraag stellen in welke vorm van betrokkenheid op de ander hij moet leven. Juist door je eigen grenzen te kennen ontdek je hoe belangrijk anderen voor je zijn. Dus juist door zorg voor onszelf ontwikkelen we ons zo goed mogelijk tot burger, partner en vriend.’
Joep Dohmen, praktisch filosoof