Agenda

LaScuola.nl Verwondering

 

vanaf 24.05 Eigenwijs
Op 5 avonden gaan we op zoek naar eigen aanwijzingen: Hoe sta ik in het leven? Waar leef ik voor? Betekent mijn leven genoeg? We onderzoeken wat de ideeën in het boek Aanwijzingen voor het goede leven van filosoof-schrijver Erik Pool voor ons betekenen. Het doel is een eigen levensfilosofie ontwikkelen.

2, 3 en 5.07 Ken uzelf, summerschool
Wie ben ik, hoe wil ik leven en samenleven? Kernvragen waarvoor tijd wordt ingeruimd.

12.07 Betekenisgeving na kanker
“Wanneer je mensen vraagt hoe ze verwachten dood te gaan, is het antwoord vaak: ik zal waarschijnlijk rustig inslapen op mijn tachtigste. Dat is een soort collectieve wens, of waan, want we weten dat het meestal niet zo gaat. Mensen die door de diagnose kanker onderuit geschopt zijn, staan voor de opgave weer in die waan te gaan geloven. En ze moeten de betekenis zoeken van wat ze is overkomen. Dat is een zeer zware existentiële klus.”

12.10 Betekenisgeving na verlies
Verlies, of het nu gaat om afscheid van gezondheid, werk of van een geliefde, het kan enorm heftig inslaan. Alsof het leven in een orkaan terecht is gekomen. Uiteindelijk krabbel je overeind en sta je voor de vraag: wat is de betekenis van mijn leven nu?

23.10 – 25.10 Zin in Limburg: Loslaten
Welke vraag houdt je bezig? Waarop loop je vast? Waarvan wil je afscheid nemen? Een bijzondere vakantie in het Toscane van Nederland: Zuid-Limburg.

25.10 Geweldloze Communicatie
Geweldloze Communicatie – dat is ontdekken wat je nodig hebt of wat je gesprekspartner nodig heeft.

vanaf 01.11 Eigenwijs
Voor de 7e x starten we Eigenwijs. Op 5 avonden gaan we in een kleine groep op zoek naar eigen aanwijzingen: Hoe sta ik in het leven? Waar leef ik voor? Betekent mijn leven genoeg? We onderzoeken wat de ideeën in het boek Aanwijzingen voor het goede leven van filosoof-schrijver Erik Pool voor ons betekenen. Het doel is een eigen levensfilosofie ontwikkelen.

We starten op 2 november een middaggroep Eigenwijs. Ook daar blijkt behoefte aan te zijn. Lees verder…

08.11 Aan de eetatfel
Eten aan de lange tafel. Het gaat om ontmoeten en genieten van het goede gesprek

09.11 Doodgewoon
Spreken over de dood is spreken over onze kwetsbaarheid, dus over leven. Het is geen makkelijk onderwerp. En toch gaan we het gesprek aan, in een kleine groep.

07.12 Betekenisgeving na verlies
Verlies, of het nu gaat om afscheid van gezondheid, werk of van een geliefde, het kan enorm heftig inslaan. Alsof het leven in een orkaan terecht is gekomen. Uiteindelijk krabbel je overeind en sta je voor de vraag: wat is de betekenis van mijn leven nu?

30.03 Sing-in
Samen zingen, een hele dag o.l.v. Gregor Bak met om 16.00 uur het Lenteconcert.

30.03 Lenteconcert met burgemeester Marja van Bijsterveldt
Het Lenteconcert wordt verzorgd door het gelegenheidskoor o.l.v. Gregor Bak. Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft, verzorgt de Hannah Arendt Vertelling. Een persoonlijk verhaal over leven en samenleven.

01.07-06.07 Zin in Toscane
Bezinning op de Italiaanse platteland. Een retraite met een goed gesprek, een goed glas wijn en veel tijd voor jezelf: wat laat mij stilstaan?

 

‘Het is een misverstand te denken dat authentiek zijn betekent dat je alleen maar op jezelf gericht bent. Authenticiteit sluit solidariteit en goed burgerschap helemaal niet uit. Iemand die eerlijk is tegenover zichzelf, zal zich juist voortdurend de vraag stellen in welke vorm van betrokkenheid op de ander hij moet leven. Juist door je eigen grenzen te kennen ontdek je hoe belangrijk anderen voor je zijn. Dus juist door zorg voor onszelf ontwikkelen we ons zo goed mogelijk tot burger, partner en vriend.’
Joep Dohmen, praktisch filosoof