17.05 Masterclass Hannah Arendt
Denker en schrijfster Hannah Arendt (1906-1975) is één van de belangrijkste politieke filosofen van de twintigste eeuw. Wie was zij? Wat kan men van haar leren? Wat zijn de pijlers van haar filosofie die ons vandaag kunnen inspireren?
Ook nu nog zijn haar woorden van betekenis voor ons doen en laten. Erik Pool verzorgt een masterclass zodat men kan kennismaken met haar en haar gedachtegoed.

15.06 Kralenspel, een socratische methode
Op 15 juni biedt La Scuola | filosofie voor professionals wederom de workshop Kralenspel, een socratische methode aan. Het is een methode voor het onderzoeken van lastige vragen die mensen en groepen bezighouden.

01.07-05.07 Zin in Toscane, La vita é bella!
Bezinning op de Italiaanse platteland. Een retraite met een goed gesprek, een goed glas wijn en veel tijd voor jezelf: wat laat mij stilstaan?

21.08, 22.08en 23.08 Zin in Nootdorp: Zorg ik goed voor mezelf?
Waar worstel jij mee? Waaraan wil jij werken? Zorg jij goed voor jezelf? Tijd om aan de slag te gaan!

vanaf 17.10 Eigenwijs
Voor de 11e x starten we Eigenwijs. Op 5 avonden gaan we in een kleine groep op zoek naar eigen aanwijzingen: Hoe sta ik in het leven? Waar leef ik voor? Betekent mijn leven genoeg? Het boek Aanwijzingen voor het goede leven en bijbehorende podcast van praktisch filosoof en schrijver Erik Pool gebruiken we als spiegel voor persoonlijk onderzoek. Het doel is een eigen levensfilosofie ontwikkelen.

11.10 en 18.10 Masterclass Socratisch Coachen
De masterclass wordt gegeven door Ariane van Heijningen, praktisch filosoof en eigenaar van bureau Denkplaats, in samenwerking met La Scuola | filosofie voor professionals. La Scuola en Denkplaats onderschrijven beiden het begeleiden vanuit socratische principes en hebben elkaar hierin gevonden. Samen zetten we ons graag in om de vraag uit de praktijk van begeleidingskundigen naar scholing in socratische handvatten voor coachgesprekken vorm te geven.

22.10 – 24.10 Zin in Limburg, bourgondisch bezinnen
Welke vraag houdt je bezig? Waarop loop je vast? Wil je er even tussenuit, afstand nemen? Een bijzondere vakantie van bezinnen en genieten in het Toscane van Nederland: Zuid-Limburg.

08.11 Doodgewoon
Spreken over de dood is spreken over het leven. In een kleine groep staan we stil bij wat ons in dit onderwerp raakt, bij onze eigen kwetsbaarheid en bij gedachten over eindigheid.

21.11 Aan de eettafel
Eten aan de lange tafel. Het gaat om ontmoeten en genieten van het goede gesprek.

24.01 Betekenisgeving na verlies
Verlies, of het nu gaat om afscheid van gezondheid, werk of van een geliefde, het kan enorm heftig inslaan. Alsof het leven in een orkaan terecht is gekomen. Uiteindelijk krabbel je overeind en sta je voor de vraag: wat is de betekenis van mijn leven nu?

21.03 Sing-in en Lenteconcert!
Kun je zingen, ook al doe je het tot nu toe alleen voor jezelf in de badkamer, iedereen is welkom op de 10e Sing-in o.l.v. Gregor Bak. Van 10.00 – 15.30 uur studeren we met een kwinkslag de nummers in en aansluitend brengen we het tijdens het Lenteconcert ten gehore.

‘Het is een misverstand te denken dat authentiek zijn betekent dat je alleen maar op jezelf gericht bent. Authenticiteit sluit solidariteit en goed burgerschap helemaal niet uit. Iemand die eerlijk is tegenover zichzelf, zal zich juist voortdurend de vraag stellen in welke vorm van betrokkenheid op de ander hij moet leven. Juist door je eigen grenzen te kennen ontdek je hoe belangrijk anderen voor je zijn. Dus juist door zorg voor onszelf ontwikkelen we ons zo goed mogelijk tot burger, partner en vriend.’
Joep Dohmen, praktisch filosoof