19.01 en 09.02 Waarden-vol opvoeden

Waardenvol opvoeden, La Scuola.nl
Kinderen begeleiden in hun persoonlijke vorming (‘bildung’), het is een klus. Waar vroeger instituten ons voorleefden in moreel leiderschap, waar leefregels min of meer vastlagen, hebben ouders in deze tijd een grote vrijheid. Alleen, vrijheid kan onzeker maken. Doe ik het als ouder goed? Tijd om hierbij stil te staan.

Als volwassenen zijn we veelal zelf met een zoektocht bezig: welke positie neem ik in in de wereld? Hoe vind ik daarin mijn weg? Hoe bereiden we kinderen voor om hún plaats in de wereld in te nemen? Door stil te staan bij deze vragen, staan we stil bij hoe wij in de wereld staan. We worden ons bewust van onze positie en kunnen, al is het schoorvoetend, beter met onze kinderen in gesprek gaan.

Bildung is de waarde van de mensheid in jezelf ontwikkelen. Vrij naar Kant.

Tijdens deze cursus zijn dit de onderwerpen waar we aan werken:
* ben jij een gebildet mens, wat is jouw vorming tot nu toe?
* welke waarden worden er geleefd?
* welke opvatting vormt jouw opvoedingsstijl?

De socratische stijl van La Scuola daagt je uit om bij jezelf te rade te gaan. Vragenderwijs word je je bewust van eigen geleefde opvattingen, van ‘tegeltjeswijsheden van thuis’ die vaak onbewust doorklinken. Door oefeningen, reflectie-opdrachten en het goede gesprek leer je jezelf beter kennen en word je je bewust van de kracht van het ‘Waardenvol opvoeden tot een gebildet mens’.

•  € 95

vrijdag 19 januari
vrijdag 9 februari
10.00-16.00 uur