Zaterdag 17 maart 2018. Buiten sneeuwde het en was het ijskoud. Binnen luisterden 150 mensen naar de Hannah Arendt Vertelling van Frénk van der Linden. Een zeer persoonlijk verhaal over leven en samenleven waarin hij opriep tot empathie. Verplaats je eens in de ander, heb begrip voor wie hij of zij is. Kijk voorbij je eigen belang.

Gregor Bak, al acht jaar de vaste dirigent van het Lenteconcert, wist het gelegenheidskoor in een dag samen te smeden tot een stevig geluid. De 80 zangers zongen niet alleen Old and wise van Alan Parson, maar ook een oud Syrisch lied in het Arabisch met de gastmuzikant Jaber Aldahouk. (De aanwezige Syriërs keken verbaasd op bij het horen van hun moedertaal en op social media ging het viral! Gelukkig was het koor gesouffleerd door de jonge Syrische vrouw Lilian Kafa.)

Het nummer I will survive van Gloria Gaynor in de versie van de Hermes House Band zweepte het koor op om te eindigen – zoals ieder jaar – met Zing, vecht, huil, bid  … omdat we samen zijn.
‘Ik omdat wij zijn’, is in de kern de boodschap van elk Lenteconcert. We hebben het met elkaar te doen: samenleven.

“Dank voor wederom een heerlijke zaterdag. Het is één van de fijnste dingen, samen zingen. En vooral nummers die betekenis hebben. Bij het Syrische nummer vergat ik gewoon te zingen, omdat het me raakte hoe de Syrische genodigden achterin de zaal meezongen. Ook op een ander moment als ik mensen zie volschieten bij Ramses Shaffy. Muziek raakt de kern. Mooi om daar een deel van te zijn geweest zaterdag.”

Vanaf de oprichting van La Scuola wordt er jaarlijkse een levenskunstlezing gehouden. De laatste jaren draagt deze de naam van filosoof en politiek denker Hannah Arendt (1906-1975) Op de vraag ‘wie bent u’ zou ze zeggen: sta mij toe een verhaal te vertellen. Erik Pool, mede-oprichter La Scuola, leidde de Vertelling in door kort iets over deze bijzondere vrouw te vertellen.
Hannah Arendt was een vurige pleitbezorger van de ware ontmoeting, omdat mensen daarin aan elkaar ‘verschijnen’. In die ontmoeting moeten we tevoorschijn komen, anders doen wij onszelf en die ander tekort. Arendt daagt ons uit om verantwoordelijkheid te nemen voor die ontmoeting, voor de tussenruimte, zoals ze dat noemde. De ruimte tussen u en mij is de plek waar onze samenleving wordt gemaakt en gevormd.

Luister hier naar de Hannah Arendt Vertelling van Frénk. Frénk van der Linden is freelance journalist, werkt voor de NTR-radio (Kunststof), KRO/NCRV-televisie en de Volkskrant. Hij publiceerde sinds eind jaren zeventig talloze interviews, reportages en documentaires. Onlangs bracht Frénk zijn verzameld werk ‘Onder Hollandse Helden – valkuilen en levenslessen van een vragensteller’.

La Scuola organiseert jaarlijks dit Lenteconcert om het leven te vieren. Aanleiding is 21 maart, het begin van de lente, ‘de dag van het leven’.

Gregor Bak is vanaf de start van het lenteconcert in 2010 vaste dirigent. Zijn enthousiasme zorgt ervoor dat elk jaar weer zangliefhebbers een dag plezier hebben in het samen zingen en dat het daarop aansluitende lenteconcert staat altijd als een huis. De gekozen muzieknummers zijn betekenisvol in de context van La Scuola.

Wat is het toch fijn om gezond en vredig te leven.
Wat is het toch fijn om liefde en harmonie te beleven.
Geen kwaad doet ons pijn en geen onrecht zal ons schaden.
Wat zou het fijn zijn als wij konden leven onder 1 dak.
Wat zou het fijn zijn als we een eenheid vormden.
Liefde is voor een ieder en goedheid is voor een ieder.