Hoe voed ik op?

Waardenvol opvoeden, La Scuola.nl
Als ouders zijn we soms al zo op zoek naar ons zelf, naar onze eigen plek in de wereld, dat we amper tijd hebben om bij essentiële vragen stil te staan: hoe doe ik het? Wat wil ik aan ons kind meegeven? M.a.w. Hoe bereiden we kinderen voor om hún plaats in de wereld in te nemen?
Kinderen begeleiden in hun persoonlijke vorming (‘bildung’) is een hele klus. Waar vroeger (kerkelijke) instituten ons voorleefden in moreel leiderschap, waar leefregels min of meer vastlagen, hebben ouders in deze tijd een grote vrijheid. Alleen, vrijheid kan onzeker maken. Doe ik het als ouder goed? Tijd om hierbij stil te staan.

Tijdens de tweedaagse ‘Waarden-vol opvoeden’ staan we wel stil bij hoe wijzelf in de wereld staan. We worden ons bewust van onze positie, van de waarden die wij willen leven en kunnen daardoor, al is het schoorvoetend, beter met onze kinderen in gesprek.

Bildung is de waarde van de mensheid in jezelf ontwikkelen. Vrij naar Kant.

Tijdens deze cursus zijn dit de onderwerpen waar we aan werken:
* ben jij een gebildet mens, wat is jouw vorming tot nu toe?
* welke waarden worden er geleefd?
* welke opvatting vormt jouw opvoedingsstijl?

De socratische stijl van La Scuola daagt je uit om bij jezelf te rade te gaan. Vragenderwijs word je je bewust van eigen geleefde opvattingen, van ‘tegeltjeswijsheden van thuis’ die vaak onbewust doorklinken. Door oefeningen, reflectie-opdrachten en het goede gesprek leer je jezelf beter kennen en word je je bewust van de kracht van het ‘Waardenvol opvoeden tot een gebildet mens’.

•  € 95, inclusief lunch

vrijdag 19 januari
vrijdag 9 februari
10.00-16.00 uur