Hannah Arendt Vertelling

hannah arendt, la scuola

Deze tijd vraagt een heldere stem. La Scuola heeft het initiatief tot de Hannah Arendt Vertelling genomen. Deze vertelling is een verhaal over leven en samenleven, hét thema van deze Duits-Amerikaanse denker en activist, naar wie de vertelling is genoemd. Een ‘verteller’ spreekt niet alleen over een persoonlijke ervaring, maar zet dit in de context van het belang van samen leven en samen werken om een goed leven in een vredige, rechtvaardige maatschappij te kunnen ‘waar-maken’.

De keuze om de vertelling op deze manier vorm te geven is bewust gemaakt. Het is de kunst om niet vrijblijvend, maar verplichtend deel te nemen aan het maatschappelijke debat over de problemen, uitdagingen en kansen van deze tijd. Mensen hebben visies nodig, vergezichten, maar meer nog hunkeren zij naar daden en stappen voorwaarts die concreet en menselijk zijn. De vertelling is daarom naar Arendt vernoemd, zodat haar pleidooi voor een menswaardige samenleving meer aandacht krijgt.

Frénk van der Linden verzorgt op 17 maart 2018 de vierde Hannah Arendt Vertelling tijdens het lenteconcert in de Lutherse kerk in Delft (16.00-17.00 uur)
Frénk is freelance journalist, werkt voor de NTR-radio (Kunststof), KRO/NCRV-televisie en de Volkskrant. Hij publiceerde sinds eind jaren zeventig talloze interviews, reportages en documentaires.

De eerste Hannah Arendt Vertelling vond plaats op 16 april 2016 tijdens het Festival van het goede leven in Twente. De verteller was Erik Pool, schrijver, directeur Participatie bij de rijksoverheid (ministerie van Infrastructuur en Milieu), filosofisch practicus en mede-oprichter van La Scuola. Beluister en lees zijn Hannah Arendt Vertelling. La Scuola organiseert meerdere vertellingen.

Op zondag 4 september 2016, tijdens de opening van het nieuwe jaar vond de tweede Hannah Arendt Vertelling plaats. Bas Verkerk, oud-burgemeester Delft, was de verteller.

Tijdens het lenteconcert op 18 maart 2017 was oud-politicus en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen de verteller. Lees zijn verhaal over zijn Joodse afkomst en pleidooi  voor een vredig Europa.

“Het is een treurige waarheid dat het meeste kwaad wordt gedaan door mensen die niet kiezen tussen goed of kwaad.”

Lees meer over Hannah Arendt….

La Scuola is in 2010 gestart met het verzorgen van levenskunstlezingen. In 2016 kregen deze de naam van Hannah Arendt. Dit zijn alle lezingen vanaf 2010:
2017 Job Cohen Hannah Arendt Vertelling
2016 Bas Verkerk Hannah Arendt Vertelling
2016 Erik Pool Hannah Arendt Vertelling
2016 Joep Dohmen ‘IK en JIJ’
2015 Lex Bohlmeijer ‘Luisteren’
2014 Annemieke Schrijver ‘Etty Hillesum en de woorden van haar leven’
2013 Dick Kleinlugtenbelt ‘Over vrijheidspraktijken of over innerlijke vrijheid en levenskunst’
2012 Catharina de Haas ‘Levenskunst’
2011 Ria Pool Meeuwsen ‘Mijn levenslied’
2010 Erik Pool ‘Wie leeft heeft moed’