Doodgewoon

Willem vd Hoed, La Scuola.nl

Spreken over de dood is spreken over onze kwetsbaarheid, dus over leven. Het is geen makkelijk onderwerp. We lopen er liever voor weg, maar dood gaan we allemaal.
In een kleine groep luisteren de deelnemers naar elkaars verhalen en stellen verdiepende vragen, zodat ze samen de dood met respect en op een natuurlijke ‘gewone’ wijze bespreekbaar maken.

“Spreken over de dood is spreken over het leven.”

Sterven hoort, net als geboren worden, bij het leven. Het is net zo alledaags. Het overkomt ons allemaal. Laten we ons overvallen als de tijd daar is, of krijgt het onderwerp al eerder een plaats in onze gesprekken en in ons leven? Laten we ons leven bewerken nu we nog vitaal zijn.

Herman Finkers: ‘De dood is de laatste met wie je het bed deelt. Je kunt er maar beter vrienden mee worden.’

“Ik ga in op de vergelijking tussen beeldhouwkunst en levenskunst. De belangrijkste overeenkomst is dat het in beide gevallen om een scheppende en vormende activiteit gaat. Verschil is dat een levenskunstenaar die zichzelf bewerkt daarna anders in het leven staat. Het leven als kunstwerk verwijst niet naar een notie van voltooidheid, maar naar de kunst om open en vitaal in het leven te blijven staan.” Joep Dohmen, Het leven als kunstwerk en in Trouw, De kunst van het sterven.

• € gratis

• Nootdorp, bij Delft, 9 maart, 13.30 – 16.30 uur

• helaas, aanmelden is niet meer mogelijk, de groep is vol

• mentor: Ria Pool Meeuwsen

La Scuola werkt samen met het landelijk platform Coalitie Van Betekenis tot het Einde. Organisaties die deze Coalitie hebben gevormd zijn: Agora, Humanistisch Verbond, Unie KBO, PCOB, Reliëf, Vilans, NPV en VPTZ. Deze Coalitie wil zich inzetten om bewuster om te gaan met het levenseinde. Eén van de mogelijkheden om dit tijdig spreken over het levenseinde te bevorderen is het – breed in onze samenleving en verspreid over het hele land – organiseren van zogenaamde ‘dialoogbijeenkomsten’ over ‘het einde’.

illustratie: Willem van den Hoed
Meer lezen over Willem van den Hoed? Zijn werk maakt deel uit van Zin in kunst, een project van La Scuola met werk van o.a. Stef Bos en Jeroen Krabbé, waar kunst ons uitdaagt om niet te kijken naar wat de kunstenaar heeft bedoeld met zijn of haar werk, maar waar de kunst de kijker bevraagt: wat zijn jouw gedachten over dit werk en hoe leer jij jezelf daardoor beter kennen?

Lees meer over La Scuola in het webmenu onder ‘Over ons’.