Voltooid leven: ben jij tevreden?

Rust - 4

Twee middagen bezinning op de vraag: Wat winnen we naarmate we ouder worden? Heb jij vrede met hoe jouw leven verloopt? Wanneer zou jouw leven voltooid zijn?

“Ik pleit voor een nieuwe agenda voor de tweede levenshelft. We moeten niet pas over onze eindigheid nadenken als de dood nabij is. (…) Wij missen in het Westen een cultuur van goed ouder worden. De Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung vergelijkt het leven van de mens met de zon: opkomend in de ochtend, in de middag fel schijnend met een enorm bereik, en verzwakkend in de namiddag en avond. Jung zegt dan: ‘De namiddag moet een eigen zin en doel bezitten, en kan niet alleen een beklagenswaardig aanhangsel van de ochtend zijn.”
Joep Dohmen, Trouw 26.07.11

“Wie, geïnspireerd door de filosofie van de levenskunst, zorg draagt voor zichzelf en streeft naar een mooi leven, kan zich niet onttrekken aan de zorg voor een mooi eind aan dat leven.”
Gerard Kind, De mooiste dood. Filosofie van een welgekozen levenseinde.

Twee middagen tijd en aandacht voor een goed gesprek over leven en tevredenheid. We lezen samen passages uit het boekje van Wilhelm Schmid ‘Gelatenheid’. Ze zijn een kapstok voor – hopelijk – een goed gesprek over het leven dat onherroepelijk een keer eindigt.

• 50 euro

• 16 en 23 februari, 13.30 – 16.00 uur | Nootdorp/Delft

• begeleiding (max. 6 deelnemers): Hans Bouman

• helaas, aanmelden is niet meer mogelijk

Praktische filosofie (= levenskunst) is het vinden van ‘meesterschap’. Volwassen worden in je eigen leven, persoonlijke vorming. Filosofische zelfkennis is je gedachten leren kennen én onderzoeken, is je gedrag bijsturen naar een redelijk midden en daar verantwoordelijkheid voor nemen.