‘Aan de eettafel’

Maretak, Paola de Bruijn, La Scuola.nl

Elke maand eten we in verhalenhuis Lo Spazio aan de lange tafel. Het gaat om ontmoeten en genieten van het goede gesprek. Op de menukaart staan eenvoudige Italiaanse gerechten en een goed gesprek!

We filosoferen (een open, vragende en onderzoekende houding) over de thema’s die worden aangereikt. Tijdens de antipasti maken we kort kennis met elkaar en daarna bespreken we het leven van alledag: wat heeft ons onlangs beziggehouden, privé, op het werk of in de samenleving?

Belangrijke informatie voor mensen die geen filosofie hebben gestudeerd: bij La Scuola gaat het niet om intellectuele kennis maar om zelfkennis en morele wijsheid. Door vanuit onszelf te spreken – dus over eigen ervaringen – en elkaar daarop te bevragen, leren we onze (belemmerende) gedachten en overtuigingen beter kennen. Door een goed gesprek leren we de ander kennen.

Wil je volgens politiek denker/filosoof Hannah Arendt een zinvol leven leiden vanuit betrokkenheid op de ander, dan zul je je eigen wereld moeten verlaten en moeten ‘verschijnen’, jezelf laten zien in de gemeenschappelijke wereld. Je stem laten horen. (Zie hoofdartikel op homepage.) Bij La Scuola staat de ontmoeting aan de tafel centraal. De tafel is hét symbool van verbonden en gescheiden zijn:

“Het gezamenlijk leven in de wereld betekent in wezen dat zich tussen hen die daar bewonen een wereld van dingen bevindt, zoals een tafel zich bevindt tussen degenen die er aan hebben plaatsgenomen.” (Hannah Arendt in Vita Activa, p.60)

De tafel verbindt ons. Hij staat symbool voor de publieke ruimte waarin wij samenleven. Aan tafel worden wij gezien en gehoord. Als mens zijn we gelijk, maar je bent jezelf binnen pluraliteit, verschillend-zijn, aldus Arendt.
In de afgelopen jaren hebben vele deelnemers zich verbaasd uitgesproken. Aan de eettafel start je als vreemden, maar spreekt al snel vertrouwd. Met ‘Aan de eettafel’ organiseert La Scuola een vrijplaats, vrije ruimte, voor bezinning op dagelijkse vragen. Voor nieuwe perspectieven van unieke mensen.

• € 20 | smalle beurs € 10 (voor- en hoofdgerecht, wijn en water, koffie na | gespreksleiding)

• 8 maart, 19.00-21.30 uur, Nootdorp (bij Delft, zie contact)

• gespreksleiding: Ria Pool Meeuwsen en Hans Bouman

• aanmelden: welkom@academievoorlevenskunst.nl

Illustratie: Paola de Bruijn, Urban Illusion, 90 x 90 cm, digitale fotocollage. Dit beeld geeft een maretak weer, door Paola bewerkt tot Urban Illusion.
Een maretak noemen wij een parasiet. Hij eet immers bij een ander. Echter, de natuur oordeelt niet. Dat is een menselijke eigenschap.
Meer lezen over Paola de Bruijn? Haar werk maakt deel uit van Zin in kunst, een project van La Scuola met werk van o.a. Stef Bos en Jeroen Krabbé, waar kunst ons uitdaagt om niet te kijken naar wat de kunstenaar heeft bedoeld met zijn of haar werk, maar waar de kunst de kijker bevraagt: wat zijn jouw gedachten over dit werk en hoe leer jij jezelf daardoor beter kennen?

Lees meer over La Scuola in het webmenu onder ‘Over ons’.